Welke eieren koopt u het best? Een scharrelei is niet hetzelfde als vrije uitloop

Het debat is weer actueel na de schokkende beelden uit een bedrijf met legkippen: in welke omstandigheden leven de dieren precies (en hoe komt een ei dus tot stand), welke categorieën eieren bestaan er precies en welk ei kopen we nu eigenlijk het best?

Er zijn vier soorten eieren van legkippen te onderscheiden, naargelang de manier waarop de kippen gehouden worden.

Belangrijk om weten is dat wat we in de volksmond scharreleieren noemen, iets anders is dan eieren van kippen met vrije uitloop. "Een scharrelstal betekent dat de kippen ruimte hebben om in te scharrelen, meestal een soort strooisel", zegt Danny Coulier, nationaal voorzitter van de Landsbond voor Vlaamse Bedrijfspluimvee- en Konijnenhouders. "Maar zij hoeven niet buiten te lopen." Echt groot is de bewegingsvrijheid voor de dieren niet. De beelden die gedraaid zijn bij het bedrijf uit Wingene, komen uit deze categorie.

Bij vrije uitloop mogen de kippen wel in open lucht. In de uitloopvlakte kunnen de dieren overdag naar buiten; de totale oppervlakte van het terrein is berekend op 4 vierkante meter per kip. Dat is ook het geval bij bio-eieren, maar het verschil is dat de kippen hier biologisch voeder krijgen, en ze hebben ook iets meer ruimte als ze binnen zitten. De norm is hier zes kippen per vierkante meter, tegenover tot negen kippen per vierkante meter binnen voor vrije uitloop.

Code 0 tot 4: wat is wat?

Overigens kunt u op het ei zelf een geprinte code zien die zegt tot welke categorie het behoort. Als die code begint met 0, gaat het om biologische eieren. Als die begint met 1, om vrije uitloop. 2 betekent scharreleieren, en 3 tot slot kooieieren.

Maar eieren uit die zogenoemde verrijkte kooien, zijn in principe niet meer voor de consument te koop. Zij worden vooral gebruikt in de voedingsindustrie. Maar als u in de supermarkt zou staan, geldt in principe: hoe lager het eerste cijfer van de code (voor de BE), hoe beter voor het dier. Uiteraard staan de categorieën ook vermeld op de verpakking.

Meest gelezen