"Weinstein zette leger spionnen in om onthulling wangedrag te voorkomen"

Filmproducent Harvey Weinstein heeft privédetectives en zelfs ex-Mossad-agenten ingezet om actrices en journalisten te schaduwen. Dat schrijft The New Yorker. Op deze manier wou hij de slachtoffers die hem beschuldigen van seksueel misbruik verhinderen een klacht in te dienen, aldus het tijdschrift.

In het najaar van 2016 probeerde Harvey Weinstein de beschuldigingen van seksueel misbruik die tegen hem liepen de kop in te drukken.  Zo zou hij privédetectives hebben ingehuurd om informatie te verzamelen over de vrouwen en de journalisten die de beschuldigingen tegen hem openbaar wilden maken. Weinstein zou privéveiligheidsagentschappen ingehuurd hebben zoals Kroll, een geheime dienst die zich specialiseert in bedrijfsgeheimen. Hij zou ook Black Cube ingeschakeld hebben, een agentschap dat wordt geleid door voormalige officieren van Israëlische geheime diensten zoals de Mossad. 

Ontmoeting privédetectives met Rose McGowan

AFP or licensors

Twee privédetectives van Black Cube zouden actrice Rose McGowan hebben ontmoet, nog voor ze Weinstein er openlijk van beschuldigde haar te hebben verkracht. Een van de detectives zou zich daarbij hebben voorgedaan als vrouwenrechtenactivist en minstens vier vergaderingen met McGowan in het geheim hebben opgenomen. Diezelfde detective zou ook twee keer met een journalist hebben afgesproken om erachter te komen welke vrouwen met de pers hadden gepraat. 

Weinstein en zijn detectives zouden ook via journalisten hebben geprobeerd om informatie te achterhalen over de vrouwen die een klacht tegen hem wilden indienen. Een jaar lang zouden Weinstein en co zo informatie hebben verzameld over tientallen individuen.  Ze zouden ook psychologische profielen met gegevens hebben opgesteld over hun persoonlijk leven en seksleven. Weinstein zette ook ex-medewerkers van zijn filmbedrijf in om namen van vrouwen te verzamelen en hen te intimideren, aldus The New Yorker.

Ook advocaten voerden speurwerk uit

Weinstein zou ook zijn advocaten speurwerk hebben laten uitvoeren, onder wie ook David Boies. Boies is een bekend advocaat die Al Gore heeft vertegenwoordigd in 2000 tijdens een verkiezingsconflict met George W. Bush. Zo zou Boies een contract getekend hebben waarin aan Black Cube wordt gevraagd om informatie te verzamelen zodat een verhaal over Weinsteins wangedrag niet gepubliceerd zou kunnen worden in de krant New York Times. Maar op dat moment vertegenwoordigde zijn advocatenkantoor de krant New York Times in een zaak wegens smaad. Boies ontkent dat de zaak een belangenconflict heeft veroorzaakt, maar zei wel dat het een vergissing was om zich in te laten met de detectives.

Voormalig Israëlisch premier introduceerde Weinstein

imago/Xinhua

Voormalig Israëlisch premier Ehud Barak bevestigt het verhaal. Barak introduceerde Weinstein bij Black Cube, maar weet niet waarom Weinstein het nodig had. 

“Meer dan een jaar geleden vroeg Weinstein aan Barak of hij een Israëlische firma kende, waar hij al van had gehoord, dat capabel was om hem te helpen zijn zakenproblemen op te lossen. Barak zei aan Weinstein dat het bedrijf wellicht Black Cube was”, bevestigde een woordvoerder van Barak.

“Barak was niet op de hoogte dat Weinstein het bedrijf effectief had ingeschakeld, ook niet van de redenen waarvoor hij dat deed,” stond er nog in de verklaring te lezen. 

Woordvoerder Weinstein ontkent

Het is onjuist om te suggereren dat individuen op eender welk moment werden benaderd of dat hun het zwijgen werd opgelegd 

Woordvoerder Weinstein

De woordvoerder van Weinstein, Sallie Hofmeister, reageerde op de onthullingen van The New Yorker in een verklaring: "Het is onjuist om te suggereren dat individuen op eender welk moment werden benaderd of dat hun het zwijgen werd opgelegd.” 

Filmproducent Harvey Weinstein, wordt beschuldigd van grens­overschrijdend gedrag, aanranding en zelfs verkrachting door ondertussen een honderdtal vrouwen. 

Avalon.red. All rights reserved.

Meest gelezen