Videospeler inladen...

3 nieuwe centra voor slachtoffers seksueel geweld 

In Brussel, Gent en Luik zijn 3 hulpcentra geopend voor slachtoffers van seksueel geweld. In de centra werken hulpverleners samen met politie en justitie. Zo kunnen mannen en vrouwen op één plaats aangifte doen en de nodige medische en psychosociale zorg krijgen. 

Vanmorgen zijn in ons land 3 hulpcentra gestart voor slachtoffers van seksueel geweld. Het gaat om multidisciplinaire centra in Brussel, Gent en Luik. In de zorgcentra na seksueel geweld werken hulpverleners onder één dak samen met politie en justitie. De bedoeling? Slachtoffers zo goed en snel mogelijk helpen. Want mannen en vrouwen kunnen voortaan op één plaats aangifte doen en de nodige gerechtelijke, medische en psychologische bijstand krijgen. 

Volgens staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) moet dit de drempel verlagen voor slachtoffers om hulp te zoeken: "Slachtoffers van seksueel geweld moeten niet meer naar tien verschillende instanties gaan en tien keer opnieuw hun verhaal vertellen. Dat is niet meer van deze tijd."

Slachtoffers moeten niet meer naar tien verschillende instanties gaan. 

Staatssecretaris van Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA)

Een vlotter herstel voor slachtoffers

Hoewel de zorgcentra vandaag officieel worden ingehuldigd, kunnen de slachtoffers er al sinds 1 november terecht. In die periode werden in Brussel en Gent in totaal al 17 slachtoffers opgevangen, waaronder 2 minderjarigen en 1 man. 

Dokter Ines Keygnaert van het UGent hoopt dat deze slachtoffers in de toekomst vlotter zullen herstellen. "Onderzoek heeft aangetoond dat als we de zorg op deze manier aanbieden, slachtoffers niet alleen sneller herstellen, maar ook duurzamer herstellen en minder kans hebben om later opnieuw slachtoffer te worden."

Het gaat voorlopig om drie proefcentra. Als die goed blijken te werken, komen er in de toekomst mogelijk nog extra centra bij in ons land.

Meest gelezen