©Leonardo Cendamo/Leemage

Bart Moeyaert gaat naar uitgeverij Emanuel

Het volgende boek van Bart Moeyaert verschijnt niet bij Querido, maar bij Emanuel, een nieuwe uitgeverij voor kinder- en jeugdboeken die tot Blossom Books behoort. Moeyaert hoopt dat de voorlopig titelloze roman volgend jaar klaar zal zijn. Hij kan niet echt zeggen of het een jeugd- of een volwassenenboek wordt. En dat is nu net het probleem bij WPG-Querido.  

Een tijd geleden was er opschudding in de uitgeverswereld. Bij Querido, tot dan de leidende uitgever voor kinder- en jeugdboeken, ontstond grote onvrede bij auteurs en illustratoren van dat soort literatuur. Bij Querido bestond traditioneel geen scheiding tussen werk voor jonge lezers en voor volwassenen. Verdeler WPG wilde dat wel. De auteurs konden niet aanvaarden dat net een van de sterkste en meest sympathieke aspecten van werken voor Querido verdween.

Bijna 70 auteurs en illustratoren, onder hen Guus Kuijer, Toon Tellgen, Joke Van Leeuwen, de erven Annie M.G. Schmidt en dus ook Bart Moeyaert stappen naar de nieuwe uitgeverij Emanuel, in Amsterdam, een onderdeel van Blossom Books in Utrecht. Omdat Blossom gespecialiseerd is in lectuur voor jonge volwassenen, hoopt Bart Moeyaert opnieuw te kunnen werken zoals dat van oudsher bij Querido het geval was, dus zonder schotsbalken tussen genres en doelgroepen.  

Meest gelezen