Videospeler inladen...

Beke waarschuwt N-VA: "Wanneer men zou zeggen "activistische rechters" associeert men zich niet meer met regering"

"Het is niet de Spaanse regering die de afgezette Catalaanse regeringsleden in de gevangenis heeft gezet, maar een onafhankelijke Spaanse rechter." Dat heeft CD&V-voorzitter Wouter Beke gezegd in "Terzake". Beke vindt dat de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht moet gerespecteerd worden en waarschuwt in die zin regeringspartij N-VA. 

De voorbije dagen kreeg de partij van Wouter Beke uit sommige politieke hoeken de kritiek dat ze te weinig druk zou uitoefenen op de Spaanse premier Mariano Rajoy, met name over de vervolging van de afgezette Catalaanse regeringsleden. De CD&V maakt deel uit van dezelfde Europese politieke familie als de Partido Popular van Rajoy.

Beke vindt dat een "eigenaardige redenering".  "Het is niet de Spaanse regering, de uitvoerende macht, die mensen voorwaardelijk in de gevangenis heeft gezet. Het is een onafhankelijke Spaanse rechter die dat gedaan heeft. Ik kan me zelfs inbeelden dat de Spaanse regering dit absoluut geen goeie zaak vindt dat een Spaanse rechter dit doet."

De voorzitter van CD&V schaart zich volledig achter de verklaring die premier Charles Michel vanmorgen deed in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken, met name dat de onafhankelijkheid van het gerecht moet gerespecteerd worden.

In dat licht waarschuwt Beke coalitiepartner N-VA, die in het verleden al kritiek heeft geuit op "activistische rechters". "De premier heeft vandaag gesproken namens de hele Belgische regering. Dat geldt in alle mogelijke onderdelen. Ook de N-VA is deel van de Belgische regering en heeft zich dus achter deze woorden van de premier geschaard. Op het ogenblik dat men zou zeggen "Het zijn activistische rechters" in de ene of de andere richting, dan associeert men zich niet meer met de Belgische premier en de Belgische regering."

Mocht blijken dat mensen in Spanje inderdaad worden opgesloten puur voor het uiten van hun mening of dat rechters niet onafhankelijk zouden zijn, "dan is dat een erg feit en dan kan dat niet", verduidelijkt Wouter Beke nog. "Godzijdank leven we dan in een Europese ruimte, waar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens die dat ongetwijfeld zal doorbreken."

Meest gelezen