Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Britse minister Priti Patel neemt ontslag na geheime ontmoetingen met Israëlische leiders

De Britse minister van Ontwikkelingssamenwerking Priti Patel heeft ontslag genomen uit de regering nadat ze onder vuur was komen te liggen wegens  geheime ontmoetingen met Israëlische leiders. Het is al een tweede ontslag uit de regering-May in enkele dagen tijd.

Premier Theresa May had de 45-jarige politica van een officiële reis in Afrika teruggeroepen naar Downing Street 10 nadat was gebleken dat zij tijdens een privéreis met haar gezin naar Israël in augustus buiten medeweten van Londen gesprekken had gevoerd met Israëlische leiders, onder wie premier Benjamin Netanyahu. Media maakten vervolgens melding van nog bijkomende ontmoetingen, in Groot-Brittannië zelf en in de VS.

Er waren in de Britse pers speculaties dat May haar de laan zou uitsturen, maar Patel stapte uiteindelijk zelf op. Bij haar ontslag bood Patel, ooit getipt als opvolgster van May, haar verontschuldigingen aan, aldus de Britse openbare omroep BBC. De rijzende ster bij de Tories zei dat haar manier van handelen "niet beantwoordt aan de normen van transparantie en openheid waarvoor ik zelf had geijverd en waarvoor ik was opgekomen".

Patel was een vooraanstaande verdedigster van de brexit. In mei 2010 belandde zij in het Lagerhuis. Vier jaar later begon Patel regeringsposten te bekleden, sinds juli vorig jaar was dat als minister van Ontwikkelingssamenwerking. Vorige week verliet ook al minister van Defensie Michael Fallon de regering na beschuldigingen van onbetamelijk gedrag.  

Meest gelezen