foto Peter Hilz (C)

Brown dribbelt Trump: Californië zelf aan tafel met EU en China in strijd tegen opwarming

De Californische gouverneur Jerry Brown heeft aangekondigd dat Californië zelf met de EU en China gaat onderhandelen om de klimaatverandering tegen te gaan. Die samenwerking was er al voor een deel, maar wordt nog verder uitgebreid. Concreet gaat Californië regelmatig samenzitten met de EU en China om de koolstofmarkt te bespreken.

Californië werkt voor zijn emissiehandel met een zogenoemd Cap 'n Trade-systeem. Enerzijds wordt een maximum aan uitstootrechten opgelegd - voor CO2 en andere vervuilende stoffen - anderzijds kunnen bedrijven die zich een goede leerling tonen, een goede zaak doen door uitstootrechten voor vervuiling te verkopen.  (filmpje onder legt eenvoudig uit hoe de Cap 'n Trade-markt precies werkt)

De staat legt dus een maximale uitstoot op, die in principe ook daalt in de tijd, en laat de markt dus bepalen wie hoeveel aandelen koopt en dus hoeveel mag uitstoten. Met de opbrengst worden bijvoorbeeld energie-efficiënte maatregelen verwezenlijkt, een klimaatfonds gespijsd of zelfs mensen met lagere inkomens geholpen met hun energiefactuur. Californië en de EU zullen in de toekomst "regelmatig samenzitten" en ook China wordt mee in het bad getrokken om de CO2-emissiehandel te bespreken. (lees door onder het filmpje)

Brown, een Democraat, was gisteren te gast in het Europees Parlement in Brussel, en reist straks door naar de klimaattop in Bonn. Zijn aankodiging is een nieuw voorbeeld van de parallelle diplomatie - landen en overheden die vooruit willen met het klimaatpact van Parijs gaan niet zozeer met de officiële Amerikaanse delegatie aan tafel, maar met Amerikaanse staten en overheden die zich verenigden in "We are still in" en voluit voor het klimaatakkoord willen gaan.

Brown  is ook een van de drijvende krachten achter de "Under2 coalition", van spelers die de klimaatopwarming onder de 2 graden Celsius willen houden. De coalitie werd in mei 2015 opgericht, en werd geboren uit een partnerschap tussen Californië en Baden-Württemberg. Het doel is om ambitieuze regio's en deelstaten samen te brengen in de strijd tegen de klimaatopwarming.

Als we samenwerken en onze situatie onder ogen willen zien, kunnen we er geraken

Gouverneur Jerry Brown van Californië in het Europees Parlement

Zoals bekend kondigde de Amerikaanse president Donald Trump eerder aan dat de VS zich zal terugtrekken uit het Parijse klimaatakkoord, maar dat kan sowieso pas over enkele jaren. Trumps beslissing heeft de Amerikaanse voortrekkers van klimaatmaatregelen nog meer energie gegeven om er voor te gaan.

"Als we samenwerken en onze situatie onder ogen willen zien, dan kunnen we het oplossen", zei Brown in het Europees Parlement. "In de VS komt niet iedereen overeen, maar de inwoners van steden, staten, verenigingen, universiteiten en ngo's trekken aan hetzelfde zeel. Wij willen niet langer wachten."

Ontario en Québec

Cap 'n Trade gaat dus breder dan de koolstofmarkt alleen, maar Brown wil nu in elk geval een beter systeem voor de internationale koolstofmarkt uitwerken. De EU heeft de grootste markt ter wereld op dat vlak, terwijl China er volop een aan het uitwerken is.

Californië werkt nu al samen met de Canadese provincies Québec en Ontario, maar wil een ruimere samenwerking. Het wil daarbij buiten het Amerikaanse federale systeem om werken, nu Trump aan de macht is. De Cap 'n Trade-markt deed het een tijd niet goed in Californië wegens de onzekerheid over de toekomst, maar kwam afgelopen zomer weer tot leven. (foto onder: Jerry Brown tijdens een workshop over klimaatverandering in het Vaticaan, vorige week)

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.