Videospeler inladen...

Canadezen herdenken gesneuvelde soldaten in Ieper, maar zij waren niet de eersten: een overzicht

Canada herdenkt vanavond zijn rol tijdens de Derde Slag bij Ieper, nu 100 jaar geleden. Maar de Canadezen zijn niet de eersten die hier een speciale eeuwherdenking organiseren. De voorbije maanden herdachten ook de Britten, de Australiërs en de Nieuw-Zeelanders hun landgenoten in ons land. Bekijk de ceremonies hier. 

De Derde Slag om Ieper - ook wel bekend als de Slag om Passendale - was een grote veldslag die in 1917 werd uitgevochten aan het westfront. Britse, Belgische, Australische, Nieuw-Zeelandse en Canadese troepen vochten er destijds samen tegen het Duitse leger.

Al jaren worden de gesneuvelde soldaten dagelijks herdacht aan de Ieperse Menenpoort. Om 20 uur stipt spelen de klaroenblazers er namelijk de Last Post ter nagedachtenis van deze soldaten. Maar dit jaar gebeurt er veel meer dan dat. Aangezien het precies 100 jaar geleden gebeurde, organiseren de betrokken landen dit jaar speciale eeuwherdenkingen. 

De Britten waren het eerst aan de beurt. Zij organiseerden op zondag 30 juli een herdenkingsevenement waarbij zowel koning Filip en koningin Mathilde als prins William en prinses Kate aanwezig waren. De BBC had kosten noch moeite gespaard: met getuigenissen, muziek, theater en indrukwekkende projecties op de historische Lakenhalle werden de tragische gebeurtenissen opnieuw tot leven gebracht:

Videospeler inladen...

De Australiërs herdachten hun doden ’s ochtends vroeg op dinsdag 26 september. De plechtigheid vond plaats op een begraafplaats in Zonnebeke. David Hudson startte de ceremonie met zijn didgeridoo. De gesneuvelden werden daarna met naam en foto opgevoerd:

Videospeler inladen...

Op woensdag 11 oktober was het de beurt aan Nieuw-Zeeland: zij stuurden een tiental Maori's in traditionele klederdracht naar Ieper. De Maori’s arriveerden in een traditionele waka (een Maori-kano). Daarna volgde er een ceremonie waarbij ze een haka dansten voor de Menenpoort: 

Videospeler inladen...

En vanavond was het dus de beurt aan Canada. 16.000 Canadezen stierven of raakten gewond tijdens de Slag om Passendale. Bij de herdenking was er opvallend veel plaats voor de inheemse Canadese volkeren met hun traditionele hoepeldans. Hoewel zij al lang voor de Europese kolonisatie in Canada woonden, vochten ze gewoon mee met het Canadese leger. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen