Ralph Notham (links) en Phil Murphy (rechts)

Democraten delen tik uit bij tussentijdse verkiezingen in de VS, de Blasio blijft burgemeester New York

Bij tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten hebben de Democraten twee belangrijke gouverneursposities veroverd, in de staten Virginia en New Jersey. In de stad New York blijft de Democraat Bill de Blasio de komende vier jaar burgemeester. De resultaten zijn een tegenslag voor de Republikeinen.

In Virginia haalt de Democraat Ralph Northam het van zijn Republikeinse tegenstander Ed Gillespie. Northam kreeg ruimt 52 procent van de stemmenent van de stemmen, Gillespie blijft steken op 46 procent. Daarmee blijft de staat in handen van de Democraten.

Het verlies van Gillespie zette president Donald Trump, momenteel op bezoek in Zuid-Korea, meteen aan tot tweeten. "Ed Gillespie werkte hard, maar omarmde mij en datgene waar ik voor sta, niet. Niet vergeten, Republikeinen wonnen 4 van de 4 zetels in het Huis van Afgevaardigden, en met de economie die recordcijfers genereert, zullen we blijven winnen", klinkt het.

Graadmeter voor de Republikeinen

Ook in New Jersey moest een nieuwe gouverneur gekozen worden,  een opvolger van de Republikein Chris Christie. De Democraat Phil Murphy, voormalig ambassadeur in Duitsland, haalde het van de Republikeinse kandidate, Kim Guadagno. Vermoedelijk speelden het belabberede imago van Chris Christie en de lage waarderingscijfers voor Donald Trump haar parten.

De twee gouverneursverkiezingen, de eerste sinds de verkiezing van Donald Trump exact een jaar geleden, zijn een belangrijke graadmeter voor de Republikeinen en de populariteit van Trump. Ze kunnen een indicatie zijn voor de tussentijdse verkiezingen in het Congres van november volgend jaar, halverwege de ambstermijn van Trump.

Bill de Blasio krijgt nieuwe termijn als burgemeester

In sommige Amerikaanse steden konden mensen ook gaan stemmen voor een nieuwe burgemeester. Ook daar springen Democratische overwinningen in het oog.

In New York won huidig burgemeester Bill de Blasio met een straatlengte voorsprong. Hij kan rekenen op ruim 65 procent van de stemmen. De Republikeinse uitdager haalde ruim 27 procent. De Blasio is niet meteen erg geliefd, maar krijgt wel steun van de bevolking, van bedrijfsleiders en van vakbonden. Een van zijn verwezenlijkingen is één jaar kostenloos kleuteronderwijs, andere belangrijke beloften zoals het verkleinen van het aantal daklozen en het uitbreiden van het aanbod aan betaalbare woningen kon hij nog niet nakomen.

Ook in Boston (Marty Walsh), Detroit (Mike Duggan) en Charlotte (Pro Tem Vi Lyles) zijn Democratische burgemeesters herkozen. De resultaten voor Atlanta en Seattle zijn nog niet helemaal geteld.