Flip Franssen

Derde geslachtsoptie op komst in Duitsland

Het parlement in Duitsland moet snel werk maken van een derde geslachtsoptie op administratieve documenten. Dat heeft het Duits hooggerechtshof beslist. De overheid krijgt van het hof nog tot eind 2018 de tijd om het arrest om te zetten in nieuwe wetgeving. 

Daarmee zou Duitsland het tweede land zijn in Europa (na Malta) dat een derde geslacht officieel erkent, naast het mannelijk en vrouwelijk geslacht. Mensen die zichzelf dus niet identificeren met één van de twee "traditionele" geslachten, kunnen dan een derde optie aanvinken.

De nieuwe optie zou ten laatste eind 2018 aangeboden moeten
worden op alle officiële overheidsdocumenten. 

Ook in ons land wordt gepleit voor een gelijkaardige regeling. "Enerzijds is het uiterst belangrijk voor kinderen die geboren worden met een intersekse-conditie", verklaart Jeroen Borghs van çavaria, de koepelorganisatie van Vlaamse en Brusselse holebi- en transgenderverenigingen. "Dat zijn kinderen met geslachtskenmerken die niet traditioneel mannelijk of vrouwelijk zijn. Voorlopig worden ouders gedwongen om hen als "m" of "v" te bestempelen, terwijl beide opties eigenlijk niet van toepassing zijn."

Drama's

"Anderzijds is de Duitse beslissing ook een goede zaak, omdat er ook bij ons mensen zijn die zich niet identificeren als man of vrouw, en dus ook van deze derde optie gebruik zouden kunnen maken. Dat gaat - volgens onze cijfers - over 1,7 procent van de bevolking." 

Dat er in ons land nog geen derde geslachtsoptie is, leidt soms tot drama's, volgens Borghs. "Sommige mensen worden verplicht om hun kinderen in een categorie te steken. Vaak worden daar geslachtsveranderende operaties aan gekoppeld die niet essentieel zijn voor de gezondheid van het kind. Later blijkt dan achteraf dat een kind een geslacht toegewezen kreeg dat niet helemaal van toepassing is."

Meest gelezen