Image supplied by FilmStills.net

Disney weert krant van persvisies na "ongewenste" artikels: recensenten zijn woedend

Walt Disney heeft een krant uit Los Angeles even aan de kant geschoven na de publicatie van artikels die niet naar de zin waren van het filmbedrijf. Zo mochten journalisten niet meer naar voorvertoningen. Verschillende groepen recensenten reageren kwaad en weigeren nog prijzen uit te reiken aan Disney-films. 

De hele hetze begon enkele dagen geleden. De redactie van The Los Angeles Times kreeg toen een brief in de bus met de boodschap dat hun journalisten niet meer welkom zijn bij voorvertoningen van nieuwe films. 

De aanleiding voor de boycot waren enkele artikels die de krant publiceerde en waar Disney het niet eens mee was. Onderwerp? De moeizame relatie die zou bestaan tussen Disney enerzijds en het lokale bestuur van Anaheim - waar Disneyland ligt - anderzijds. Volgens Disney voldoen de artikels niet aan "de basale journalistieke standaarden". 

Kritiek

De boycot leidde tot heel wat kritiek. Van andere kranten, maar ook van groepen recensenten. Zo kwamen verschillende recensentengroepen met een gezamenlijke mededeling die erg scherp was voor het filmbedrijf.

De actie van Disney staat haaks op de principes van vrije pers.

"De actie van Disney staat haaks op de principes van de vrije pers en vormen een gevaarlijk precedent in een tijd van verhoogde vijandigheid tegenover journalisten", zo schrijven ze. De recensenten diskwalificeren dan ook alle Disney-films voor de komende eindejaarsprijzen die ze uitreiken.

Onder meer "Beauty and the beast", de nieuwste "Star Wars" en "Pirates of the Caribbean: dead men tell no tales" kunnen zo een prijs mislopen.

Boycot opgeheven

Disney heeft ondertussen laten weten dat de boycot wordt opgeheven. "Na gesprekken met de directie van de krant hebben we beslist om de journalisten opnieuw toegang te geven."

Meest gelezen