Belga

Een bak pils kopen? U betaalt nu bijna een kwart meer dan vijf jaar geleden

Bier is de laatste vijf jaar een pak duurder geworden in België. De prijzen zijn veel sneller gestegen dan in de buurlanden. Dat komt onder meer door enkele accijnsverhogingen. Maar ook de brouwers zelf trekken de prijzen op, om hoge winstmarges te behouden.

Als u vandaag een bak pils van een A-merk koopt in de supermarkt, dan betaalt u gemiddeld 23,5 procent meer dan begin 2013. Bij goedkoopste biermerken - denk: Cara-pils en aanverwanten- is de prijsstijging nog veel groter. Die werden de voorbije vijf jaar bijna 56 procent duurder. De cijfers staan in een studie van het Prijzenobservatorium.

Volgens Peter Van Herreweghe van de FOD Economie zijn er twee belangrijke oorzaken voor de snelle prijsstijgingen: "Ten eerste zijn er aantal accijnsverhogingen gebeurd. Die worden opgelegd door de staat. Maar aan de andere kant hebben de brouwers zelf ook hun prijzen verhoogd. Ze hebben de laatste jaren meer kosten, bijvoorbeeld voor personeel, en dat rekenen ze door."

Hoge winst op bier blijft behouden

De winst op bier is in ons land altijd hoog geweest, en die hoge winstmarges laten de brouwers niet graag los. Ook dat verklaart mee dat de bierprijzen fors gestegen zijn. "Als bedrijf heb je een keuze, " zegt Van Herreweghe, "als je kosten stijgen, dan kun je twee dingen doen. Je kan de prijzen van je product laten mee evolueren met die kosten, wat de brouwers voor een stuk gedaan hebben. Of je kan een stuk van je winstmarge inboeten, en dat hebben ze minder gedaan. De marges die ze hadden waren hoog, en zijn hoog gebleven."