Michiel WIjnbergh

Europese KMO’s zien 2018 positief tegemoet, maar zijn bezorgd om knelpuntberoepen

De Europese vereniging van kamers van koophandel en industrie, EUROCHAMBRES, peilt elk jaar naar de verwachtingen van haar leden, dat zijn vooral KMO's. En die zijn zeer optimistisch over volgend jaar, ze verwachten groei in verkoop, banen en investeringen. Maar ze maken zich ook zorgen, met name over knelpuntberoepen. 

CEO Arnaldo Abruzzini van EUROCHAMBRES: “De Europese bedrijven evolueren van een overlevingsmodus, die er was sinds de crisis, naar groei. We zien economische groei, lagere werkloosheid en meer wereldhandel. De politiek moet dat steunen, door meer kansen te geven aan mensen met de juiste kwalificaties om in andere landen aan de slag te gaan.”

Aan de enquête van EUROCHAMBRES namen vijftigduizend bedrijven uit 23 landen deel. Dit zijn de belangrijkste resultaten:

  • Bij de uitdagingen voor 2018 staat het probleem van de knelpuntberoepen op de tweede plaats. Vorig jaar was dat nog de vierde plaats.
  • Buiten Ierland ligt niemand echt wakker van de Brexit.
  • De ondernemers verwachten dat de binnenlandse consumptie licht zal stijgen in vergelijking met vorig jaar, tegelijk zien ze die binnenlandse consumptie nog altijd als de grootste uitdaging.
  • De verwachtingen voor de export zijn hoger, ondanks de onzekere geo-politieke toestand.
  • Voor de eerste keer sinds het einde van de crisis verwachten de ondervraagden dat er meer mensen aan het werk zullen zijn dan voor de crisis.
  • Er worden meer investeringen verwacht, maar die trend is al langer aanwezig.