Fotografe ontdekt de wereld, maar dan zonder zelf te reizen

Deze fotografe sloot onlangs een druk bezochte tentoonstelling in Manhattan, New York, met succes af, ook al waren de foto’s die te zien waren niet echt van haar hand. Of toch niet in de betekenis van het zelf nemen van een foto. Jacqui Kenny, afkomstig uit Nieuw-Zeeland maar wonend in Londen, lijdt immers aan agorafobie waardoor ze nauwelijks de deur uit durft. Daarom zocht ze een alternatieve manier om de wereld rond te reizen en vond die bij Google Street View.

Kenny noemt zich dan ook eerder "een digitale ontdekkingsreiziger", omdat als echte ontdekkingsreiziger de wereld verkennen voor haar niet mogelijk is. Zo legde ze uit op nieuwswebsites Mashable en EnGadget.

Jacqui Kenny: "Op een gegeven moment kreeg ik te maken met paniek­aanvallen. Ik ervoer dat ik me maar rustig voelde als ik dicht bij mijn thuis was. Het is vooral een angst die naar boven komt als ik moeilijk kan ontsnappen, als ik ingesloten zit."

"Als je de foto’s en beelden op Google Street View bekijkt, dan is de eerste indruk misschien niet zo positief. Ook al konden ze volgens mij echt wel mooi zijn. Ik ben dan de oorspronkelijk beelden minutieus beginnen te overlopen om er vervolgens "grabs" van te nemen, van de plaatsen die ik interessant vind. Ongeveer anderhalf jaar geleden ben ik ermee begonnen." Haar Instagramaccount onder de noemer "Agoraphobic Traveller" stevent intussen af op 100.000 volgers.

"Uren ben ik bezig met de juiste insteek, met de juiste hoek. Alle straten, alle steegjes bestudeer ik om toch maar de juiste foto te kunnen selecteren. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat."

"Zo creëer ik mijn eigen, unieke blik op de wereld. Want mocht iemand anders dit doen, dan zou hij zeker een ander stukje van de beelden afzonderen als foto."

"Misschien slaag ik er ooit in om naar die plaatsen zelf af te reizen. Dat zou geweldig zijn."

"Op deze manier wil ik ook de aandacht vestigen op kwesties van geestelijke gezondheid. Want velen laten me weten dat ze ook aan agorafobie lijden, of een andere mentale ziekte. Ze willen daarover dan praten, ze willen er even iets over kwijt. Met de toestemming van Google mag ik bepaalde afdrukken verkopen. Het geld daarvan gaat naar onderzoek inzake geestelijke gezondheid."

Uitzonderlijk reisde Kenny vorige maand toch af naar New York om haar tentoonstelling zelf te kunnen bijwonen en vragen van bezoekers persoonlijk te kunnen beantwoorden. Maar die trip moest vlekkeloos worden voorbereid gezien Kenny’s angsten: "Elk moment van de reis heb ik me vooraf moeten visualiseren. Aankomen in de luchthaven, inchecken, andere passagiers met hun bagage bezig zien, wachten, in het vliegtuig stappen, enzovoort. Als ik de volgende stap niet voor ogen wist te krijgen, dan kon het niet gebeuren. Dan trad de angst op."

"Toch bleek het uiteindelijk allemaal nogal mee te vallen en dat vooral dankzij de steun van familie en vrienden. En dankzij de Instagramgemeenschap. Waardoor ik me extra beschermd voelde."