Francken: "Er komen meer controles op treinen naar aanleiding van recente incidenten"

Er komen de komende weken meer controleacties op treinen en in stations na de recente gevallen van agressie tegen treinpersoneel. Dat laat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) weten. De Dienst Vreemdelingenzaken zal op het terrein ondersteuning bieden.

"Er zijn de laatste maanden heel wat incidenten van agressie geweest, ook vaak met mensen zonder verblijfspapieren blijkbaar. We hebben daarom overleg gepleegd met de mensen van de spoorwegpolitie en er komen de komende weken heel intensieve acties op de grote lijnen", legt Francken uit.

De Dienst Vreemdelingenzaken zal ook deelnemen aan de controleacties. "We zullen identiteitscontroles doen van mensen zonder verblijfsrecht om hen op te sluiten en terug te sturen naar hun thuisland", klinkt het.

De staatssecretaris wil zo een "signaal geven dat dit niet meer getolereerd wordt en dat het spoorwegpersoneel met rust moet worden gelaten." Binnenkort komt er ook overleg met de spoorwegen en de bevoegde politieke actoren om te kijken wat de mogelijkheden zijn over een structurele samenwerking.