Geen cruiseschepen meer langs San Marco in Venetië

Schepen van meer dan 100.000 ton mogen binnenkort niet meer door het oude historische centrum van Venetië varen. In plaats van langs het San Marcoplein te varen, komt er een alternatieve route. De burgemeester van Venetië reageert tevreden.

Mastodonten van cruiseschepen die rakelings voorbij het iconische San Marcoplein varen. Het is een beeld dat binnenkort verleden tijd is. Italië heeft een voorstel goedgekeurd dat schepen van 100.000 ton of meer uit het vaarwater van gondels en watertaxi's moet houden.

Vanaf 2019 zullen de cruiseschepen beetje bij beetje worden geweerd. De grootste zullen een alternatieve route moeten nemen naar de industriële haven van Marghera, tegenover het historische Venetië. Daar komt een nieuwe toeristenterminal die over 4 jaar klaar moet zijn. 

Burgemeester van Venetië tevreden

De burgemeester van Venetië, Luigi Brunaro, reageert tevreden: " Dit is een groot resultaat voor de Venetianen". Zijn bevolking klaagt al langer over het massatoerisme in Venetië en de schade die het toebrengt aan de kwetsbare lagune en de oude stad, die in zijn geheel erkend is als Werelderfgoed door de Unesco.

Volgens burgemeester Brunaro wordt de cruisesector niet vergeten. "We houden rekening met de banen die door de sector gecreëerd worden en die we niet mogen verliezen. We kunnen nu starten met het plannen van cruises." De cruisesector genereert jaarlijks 283 miljoen euro in Venetië en omgeving.