Videospeler inladen...

Belgische staat duikt ook op in Paradise Papers

De Belgische Maatschappij voor Internationale Investering (BMI), die voor ruim 60% in handen is van de Belgische staat, is betrokken bij een postbusconstructie op de Britse Maagdeneilanden. Dat schrijven De Tijd, Le Soir en Knack, die voor ons land participeren in de Paradise Papers. Dat is een groot dossier over internationale belastingontwijking. Minister van Financiën Van Overtveldt (N-VA) wil snel duidelijkheid.

De BMI is een maatschappij die investeringen van Belgische bedrijven in het buitenland steunt. De Belgische staat is een grote aandeelhouder van BMI, via de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij en de Nationale Bank. De rest van de aandelen zit bij verschillende banken.

De naam van de BMI duikt op in de miljoenen documenten van de Paradise Papers. De BMI is namelijk mede-eigenaar van een Aziatisch bedrijf, InfraAsia Development. Volgens de Paradise Papers is dat bedrijf gevestigd op de Britse Maagdeneilanden, een notoir belastingparadijs. Onrechtstreeks is de Belgische staat dus zelf verwikkeld in een offshore constructie, een constructie op een belastingparadijs.

Opvallend is dat het Aziatische bedrijf InfraAsia Development ondermeer gebruikt wordt voor een havenproject in Vietnam dat in België zeer veel aanzien geniet. Heel veel Belgische prominenten zijn het havenproject al gaan bezoeken, van premier Dehaene destijds tot prins Filip toen hij nog kroonprins was.

Topman van de fiscus

Nog opvallender is dat één van de gewezen bestuurders van de BMI de huidige topman is van onze fiscus, Hans D'Hondt. De man dus die moet strijden tegen belastingontwijking. "Heel vervelend", geeft D'Hondt toe. "Maar deze investeringsbeslissing was genomen lang voor ik bestuurder werd. Tijdens onze vergaderingen bespraken we ook alleen de stand van zaken van de lopende projecten, dit kwam nooit aan bod."

Betekent dat dan dat hij het niet wist? "Ikzelf was niet op de hoogte. Wellicht zal dat wel in de historiek van het dossier terug te vinden zijn maar dat is als dusdanig nooit aan bod gekomen", aldus nog Hans D'Hondt. D'Hondt was bestuurder bij de BMI van 2006 tot 2016.

Minister van financiën Van Overtveldt wil 'snel en correct' de zaken in kaart brengen om te duiden waar de verantwoordelijkheden liggen en hoe de zaak zolang onder de waterlijn is kunnen blijven. In De Ochtend zei hij dat hij pas sinds vanmorgen op de hoogte is van het 'straffe verhaal'.

"We moeten kijken naar wat de historiek van het hele verhaal geweest is. Er zijn nu een paar zaken op tafel gelegd, die verder geverifieerd moeten worden." Van Overtveldt wil ook klaarheid over de manier waarop bij de BMI is omgegaan met het dossier en "wie op welk moment beslissingen nam en verantwoordelijkheden had".

Meest gelezen