Kaaitheater in Brussel krijgt er een nieuwe zaal bij

Het Kaaitheater in Brussel krijgt er een nieuwe zaal bij. Dat heeft Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) gezegd in de Commissie Brussel en de Vlaamse Rand. Daarnaast zal de minister ook investeren in een tijdelijke culturele programmatie op de site van de Citroëngarage in afwachting van de opening van de cultuurpool Kanal.

Het Kaaitheater zal worden uitgebreid. Aan de achterkant van het gebouw bevinden zich op dit moment de kantoren van het Kaaitheater die uitgeven op de Akenkaai langs het kanaal. "Die worden afgebroken en ze worden vervangen door een nieuwe zaal, waar plaats is voor ongeveer 200 toeschouwers", zei minister Gatz in de commissie.

Voor de uitbreiding hiervan zou er ook een kleine stookplaats die tot de Citroëngarage behoorde, moeten worden ingenomen. De raad van bestuur van de stichting Kanal is bereid deze ruimte ter beschikking te stellen van het Kaaitheater.

Op dit moment loopt er een internationale architectuurwedstrijd om te bepalen wie de site zal mogen ombouwen tot de prestigieuze cultuurpool (met daarin het nieuwe museum voor moderne kunst) die Kanal moet worden. De architectenbureaus moeten rekening houden met alle elementen die op de site liggen en ze moeten de twee werven zoveel mogelijk op elkaar afstemmen.

Geld voor tijdelijke programmatie op Citroën-site

Binnen 3 jaar hoopt Kanal al te kunnen openen. In afwachting daarvan zijn er plannen voor een tijdelijke culturele programmatie in bepaalde delen van het gebouw, onder meer in de lege garage. De voorlopige programmatie zou lopen tot wanneer de werkzaamheden beginnen.  

Kanal gaat daarvoor samenwerken met Franstalige en Nederlandstalige spelers uit het cultuurlandschap in Brussel. Minister Gatz vindt het "symbolisch heel belangrijk dat er samengewerkt wordt in Brussel en dat er bruggen gebouwd worden".

"Ik wacht nog op een inhoudelijk voorstel, maar ik denk dat het wel haalbaar zou moeten zijn om er in de zomer of bij de start van het nieuwe culturele seizoen in september 2018 een plek van cultuurbeleving van te maken. Het is wel degelijk de bedoeling om met schijven van 250.000 euro, gespreid over 2 à 3 jaar die tijdelijke programmatie te ondersteunen." Ook de Franse Gemeenschap en het Brussels Gewest leveren financiële steun.