Kernenergie zal in Frankrijk minder snel worden afgebouwd

Frankrijk zal er hoogstwaarschijnlijk niet in slagen om het aandeel van kernenergie voor de productie van elektriciteit te beperken tot 50 procent tegen 2025. De afbouw van kerncentrales wordt daarom uitgesteld. Dat heeft minister van Ecologische Transitie Nicolas Hulot dinsdag aangekondigd.  

Nu wordt 75 procent van de elektriciteit in Frankrijk opgewekt met kernenergie. Het was de bedoeling dat tegen 2025 terug te brengen tot 50 procent. Minister Hulot laat nu verstaan dat de stroomvoorziening dan in het gedrang komt en de uitstoot van CO2 zou toenemen.

"Het zal moeilijk worden om de doelstelling van 50 procent tegen 2025 te halen, tenzij we de productie van energie op basis van fossiele brandstoffen verhogen, en dat is niet wenselijk", zegt Hulot. De regering wil de doelstelling zo snel mogelijk bereiken, "maar dan wel zonder de doelstellingen in de strijd tegen de klimaatverandering op te offeren." Het sluiten van kolencentrales maakt de nood aan kernenergie weer groter om de bevoorradingszekerheid niet in het gedrang te brengen.

Een nieuwe deadline voor de 50 procent-grens gaf Hulot niet. "Ik zou graag de tijd nemen om een nieuwe, realistische datum te vinden", klonk het. Het opstellen van een gedetailleerd plan zou mogelijk een jaar duren.

Frankrijk heeft 58 kernreactoren en daarvan zijn er nog maar twee geplande sluitingen aangekondigd. President Macron had in zijn verkiezingscampagne vastgehouden aan die doelstelling voor 2025, met Nicolas Hulot had hij de bekendste Franse milieuactivist in zijn regering opgenomen.

Meest gelezen