AFP or licensors

"Louvre Abu Dhabi is cultureel imperialisme"

Philippe Van Cauteren is niet enthousiast over het nieuwe Louvre Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten. Een gemiste kans, zegt hij, er zijn andere noden in de regio. De Franse president Macron opende het prestigieuze nieuwe museum. Het is dan ook een staatszaak, voor Frankrijk, en voor Abu Dhabi dat meer toeristen en investeerders wil. Daar dient kunst niet voor, vindt Van Cauteren.   

"Elk nieuw museum moeten we vieren", steekt Philippe Van Cauteren van wal in "De wereld vandaag" op radio 1, "maar het Louvre in Abu Dhabi verdient alleen een feestje in mineur". Van Cauteren, artistiek directeur van het SMAK in Gent noemt het een bedenkelijke manier van omgaan met kunst. Louvre Abu Dhabi is  niet bedacht vanuit de plek, de Midden-Oosten-context, de lokale tradities. "De bewoners van de emitraten hebben zelf niet nagedacht over hun museum, dit is import. "

Dit is een idee uit 2007, het verleden dus

"We leven nu in een andere wereld dan in 2007", zegt Van Cauteren. Er waren toen bij voorbeeld nog geen vluchtelingenstromen naar het westen. "Maar het Louvre is een logge machine die geen vinger aan de pols kan houden". Volgens Van Cauteren zou het Louvre veel zinvoller werk leveren als  het het geplunderde en bouwvallige museum in Bagdad zou restaureren, of helpen bij de heropbouw van door IS verwoeste archeologische sites in Irak en Syrië.

Een museum moet verder gaan dan kokette city-marketing, of fungeren als economische vaseline.

"Het Louvre zou het aan zichzelf verplicht moeten zijn om een voorbeeldfunctie te stellen. Armere musea zijn veel beweeglijker en inter-actiever in de biotoop waar ze een vestiging plannen."

Tenslotte heeft Philippe Van Cauteren het ook over de moderne slavernij die gepaard gaat met dergelijke projecten in de golfstaten. "De Indiërs, Singalezen en Bangladeshi die hier werken, zullen nooit een voet in de chique zalen zetten". Voor de Smak-directeur is kunst in elk geval veel meer dan prestige en public relations.  

Cultuur wordt niet vanuit één plek bedacht.

AFP or licensors

Meest gelezen