ALL RIGHTS RESERVED

Luxemburg test gebruik van medicinale cannabis

Het Groothertogdom Luxemburg wil gedurende een periode van twee jaar het gebruik van geneesmiddelen met werkzame stoffen van cannabis testen. Dat moet vooral soelaas bieden voor patiënten met chronische en pijnlijke ziektes die geen baat hebben bij conventionele middelen.

Het Groothertogdom had eind oktober in principe beslist om cannabis voor medisch gebruik toe te laten. Er komt nu een proefperiode van twee jaar. Doel is om meer over de toepassingen en werkingen van medicinale cannabis te weten te komen, zegt volgens minister van Gezondheid Lydia Mutsch.

Het voorschrijven van medicijnen met Tetrahydrocannabinol (THC) en Cannabidiol (CBD), belangrijke werkzame stoffen van cannabis, zal onder streng medisch toezicht gebeuren. De middelen worden in "gestandaardiseerde kwaliteit" gebruikt, ook de toegang en beschikbaarheid worden streng gecontroleerd.

Ook in andere landen wordt geëxperimenteerd met het gebruik van medicinale cannabis. In België is medicinale cannabis sinds maart vorig jaar te koop, maar enkel via de ziekenhuisapotheek. Eigen kweek is verboden.