Video player inladen ...

Muyters: "Verplicht bewijs van goed zedelijk gedrag voor sportcoaches kan vals gevoel van veiligheid geven"

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) is geen voorstander van het idee om sportcoaches te verplichten een bewijs van goed zedelijk gedrag (een uittreksel uit het strafregister) voor te leggen. "Dit mag sporters geen vals gevoel van veiligheid geven. Iedereen kan zo'n attest krijgen, tenzij je al veroordeeld bent voor bepaalde feiten", aldus Muyters.

"Pano" bracht enkele schokkende getuigenissen aan het licht over misbruik in de sportwereld. Soms werden slachtoffers al jarenlang systematisch verkracht door hun sportcoach, maar durfden ze hier niet mee naar buiten te treden.

In de reportage wordt geopperd om sportcoaches strenger te screenen voor ze toegelaten worden bij een club. Het zou bijvoorbeeld een goed idee zijn om te eisen dat de coach een bewijs van goed zedelijk gedrag kan voorleggen, klinkt het.

"Geen oplossing voor alles"

Maar voor minister van Sport Muyters is dat geen goed idee. "Als een coach zo'n bewijs van goed zedelijk gedrag níét kan voorleggen, is het al te laat. Dan heeft hij al iets op zijn kerfstok. Letterlijk iedereen kan immers zo'n attest aanvragen, tenzij je al veroordeeld bent voor bepaalde zedenfeiten", aldus Muyters.

"Dat attest is in de discussie rond grensoverschrijdend gedrag een sterk symbool geworden. We mogen het niet beschouwen als een gemakkelijkheids­oplossing. Zo'n attest zal níét alles oplossen. Want veel sportcoaches die over de schreef gaan, zijn in het verleden nog niet in aanraking gekomen met het gerecht."

We weten dat er misbruik is in de sportwereld, en we nemen dit probleem zeker serieus.

Muyters benadrukt ook dat hij er in principe zeker niet tégen is, om bepaalde medewerkers in sportclubs te vragen om een attest van goed zedelijk gedrag voor te leggen. "Als men mij kan aantonen dat dit een positief element is in de totaalaanpak van grensoverschrijdend gedrag, dan wil ik dat overwegen. Sommige sportfederaties vragen hier op eigen initiatief al naar, en dat is niet verkeerd. Maar als we toch voor een verplichting kiezen, dan moeten we sport per sport bekijken voor wie dat essentieel is", zegt Muyters.

"Het kan ook niet de bedoeling zijn dat een mama die een groep kinderen van en naar de sportclub brengt eerst door een hele administratieve mallemolen moet. Dat zou de drempel verhogen en is ook nefast voor vrijwilligerswerking in sportclubs."

Muyters wil vooral meer inzetten op preventie. "Het sfeertje "dat het allemaal niet zo erg is", moet er écht uit. We weten dat er misbruik is in de sportwereld, en we nemen dit probleem serieus. Het kan níét dat slachtoffers jarenlang misbruikt worden zonder dit aan iemand te vertellen. We moeten mensen in sportclubs trainen om signalen beter te begrijpen en een veilige omgeving creëren zodat slachtoffers naar buiten kunnen treden. En elke sportfederatie is verplicht om een programma rond grensoverschrijdend gedrag op te stellen. Doen ze dat niet, dan verliezen ze deels hun subsidies."