Onderzoekscommissie Kazachgate wil Chodiev via videoconferentie ondervragen

De parlementaire onderzoekscommissie die misbruik van de afkoopwet onderzoekt, wil hoofdverdachte Patokh Chodiev via een videoconferentie ondervragen. Chodiev kwam vandaag niet opdagen in de commissie. Zo'n videoconferentie zou een absolute primeur zijn voor het parlement.

De Oezbeekse zakenman heeft dankzij de afkoopwet destijds als eerste een fraudezaak kunnen afkopen en hij wordt ervan verdacht het parlement daarvoor gemanipuleerd te hebben. De zaak wordt ook wel eens Kazachgate genoemd.

Chodiev moest zich normaal vanmiddag aanbieden in de onderzoekscommissie, maar hij stuurde zijn advocaat met een ziektebriefje. De omstreden zakenman bevindt zich momenteel in Moskou. "Daarin stond dat meneer Chodiev in de onmogelijkheid verkeert om lange verplaatsingen te doen", zegt commissievoorzitter Dirk Van der Maelen (SP.A).

De commissie stelt nu voor dat hij op de Belgische ambassade deelneemt aan de videoconferentie. "Voor deze commissie was het heel belangrijk dat de Kamer haar tanden liet zien tegen een van de hoofdrolspelers. Wij leggen ons niet zomaar neer bij een medisch attest van specialisten in Moskou. Wij hebben nu een heel creatieve oplossing gevonden."

Risico op celstraf bij niet-verschijning

Uiterlijk volgende week maandag komt er een antwoord van Chodiev. Als hij niet ingaat op het voorstel, dan dient de commissie een pv van niet-verschijning in bij de procureur-generaal in Brussel. "Als hij dan ooit op Belgisch grondgebied terugkomt, kan hij vervolgd en gedagvaard worden", legt Van der Maelen uit. "De financiële sanctie (tussen de 26 en 10.000 euro) zal voor hem waarschijnlijk niet belangrijk zijn. Maar hij kan ook een gevangenisstraf tot 6 maand oplopen en dat is voor iemand die in de haute finance zit bijzonder vervelend."

Dirk Van der Maelen ziet overigens lichtpunten in de attitude van Chodiev tegenover de onderzoekscommissie. Hij hoopt dan ook dat de man zal ingaan op het voorstel. "Begin juli zei hij nog dat hij nooit zou komen omdat de commissie volgens hem partijdig is. Nu stuurt hij toch zijn advocaten naar ons toe. In hun verhaal zat toch al enige beweging dat Chodiev bewust is van het feit dat als hij met zo'n klacht geconfronteerd wordt, dat dat vervelend voor hem kan zijn."