Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Ontslagen vicepresident van Mugabe is Zimbabwe ontvlucht

De ontslagen Zimbabwaanse vicepresident Emmerson Mnangagwa is het land plotsklaps ontvlucht, vanwege "onophoudelijke bedreigingen". Hij belooft strijd te blijven voeren tegen de uitspattingen van huidig president Robert Mugabe en zijn vrouw Grace.

"Ik wil mijn medeburgers laten weten dat ik niet meer in het land ben en dat ik veilig en gezond ben", zegt Mnangagwa in een communiqué. Hij schrijft onder meer dat geprobeerd werd hem te vergiftigen.     

In een mededeling zegt Mnangagwa verder dat Grace Mugabe "foutieve informatie" verspreidde over hem, hoewel hij Mugabe en de partij altijd trouw is gebleven. Nu klinkt het scherp dat de partij "niet de persoonlijke eigendom is van hem (Mugabe, red.) en zijn vrouw, waarmee ze kunnen doen wat ze willen."     

"Samenzweerder"

Mugabe reageerde woensdag ook op het ontslag van Mnangagwa, die volgens de president een "samenzweerder" is. Tegelijk dreigde hij ermee zijn partij te zuiveren van andere samenzweerders. "We gaan alle provincies zuiveren en de overblijfselen van Mnangagwa uitroeien." Bij de aankondiging van Mnangagwa's ontslag had de regeringswoordvoerder hem een "gebrek aan loyaliteit, respectloosheid, oneerlijkheid en gebrek aan betrouwbaarheid" aangewreven.     

Mnangagwa stond al voor de onafhankelijkheid in 1980 aan de zijde van Mugabe, en gold lange tijd als de mogelijke opvolger van de president. Hij is begin deze week echter het slachtoffer geworden van de bitse opvolgingsstrijd met Grace, nu er alsmaar meer berichten komen over de zwakke gezondheid van de president.     

Sinds 1980

Al sinds 1980 leidt Mugabe het land met harde hand. De 93-jarige is kandidaat om zichzelf op te volgen bij de verkiezingen van begin volgend jaar.

Meest gelezen