Videospeler inladen...

Pano: Aangerand door de sportcoach: slachtoffers seksueel geweld in de sport doorbreken in "Pano" het taboe

Bijna één op de vijf minderjarige sporters krijgt te maken met ernstig grensoverschrijdend gedrag. Drie van hen doorbreken vanavond in Pano de omerta. In "Vuil spel" doen ze voor het eerst openlijk hun verhaal, over de horror die ze meemaakten en de impact op hun leven. Het zijn getuigenissen die pijn doen. 

Julie werd als tiener begluurd en aangerand door haar atletiekcoach. Op haar 28e worstelt ze er nog steeds mee. Jolien, nu 18, werd op haar twaalfde verkracht door haar zwemtrainer. Het begon met lieve sms'jes en berichtjes op Facebook, dan meer seksueel getinte berichten. Het eindigde met een verkrachting.

Videospeler inladen...

Leen, nu 34, werd van haar veertiende tot haar twintigste misbruikt door haar judocoach. Vaak verschillende keren per week. De dader had haar volledig in zijn greep. 

Videospeler inladen...

Jolien, Leen en Julie wilden meewerken aan Voice, een wetenschappelijk onderzoeksproject naar seksueel geweld in de sport dat in acht Europese landen loopt. Voice luistert naar slachtoffers en analyseert hun verhalen om aanbevelingen te doen voor beleidsmakers.

Criminologe Tine Vertommen leidt Voice in ons land. Zij roept de overheid en de sportfederaties dringend op om in te grijpen. 

Videospeler inladen...

Bent u of is iemand uit uw omgeving slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag, en heeft u behoefte om erover te praten, dan kan u terecht bij de hulplijn seksueel misbruik op het nummer 1712. Personen die hun ervaringen in verband met grensoverschrijdend gedrag in de sport willen delen met het Voice-project, kunnen dat doen bij tine.vertommen@uantwerpen.be

De volledige uitzending van Pano kunt u vanavond bekijken op Eén om 21.27 uur.

Meest gelezen