Video player inladen ...

Puigdemont bij VRT NWS: "We moeten de verkiezingen winnen"

De afgezette Catalaanse minister-president is ervan overtuigd dat de onafhankelijkheidspartijen de Catalaanse verkiezingen gaan winnen. "De Catalanen gaan deze Spaanse staatsgreep niet accepteren", dat heeft hij gezegd in een uitgebreid gesprek in ons duidingsprogramma “Terzake”.

Carles Puigdemont, de afgezette Catalaanse minister-president, benadrukt in het interview opnieuw dat het niet zijn bedoeling was om het Spaanse conflict te importeren naar ons land: "Ik vraag niets aan de Belgische regering, ik ben naar Brussel gekomen omdat het een Europese kwestie is en de Europese instellingen niet mogen wegkijken."

Dat de Europese Unie haar basiswaarden laat vallen, maakt me triest

Carles Puigdemont

Puigdemont bevestigt ook dat hij geen enkel contact heeft gehad met een voorzitter van een Belgische politieke partij of regeringsleden. Zijn vriendschap met N-VA-voorzitter Bart De Wever ziet hij als "een positieve zaak", hij voegt er ook aan toe dat hij "niet alleen in Vlaanderen vrienden heeft, maar ook elders in Europa".

Ondanks die vriendschappen voelt de afgezette Catalaanse minister-president zich wel in de steek gelaten door de Europese Unie: "Ik heb van kleins af aan Europa gezien als een plaats van vrijheid, met het recht op vrije meningsuiting. Europa was voor ons een bondgenoot. Dat ze vandaag hun basiswaarden laten vallen, maakt me triest." 

Over de vernietiging van de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring door het Spaanse Grondwettelijk Hof is Puigdemont duidelijk: "Sinds het nieuwe Catalaanse autonomiestatuut in 2016 is het Hof een partijpolitiek instrument geworden."

Toch is hij optimistisch over de toekomst van Catalonië: "Ik ben ervan overtuigd dat de onafhankelijkheidspartijen de regionale verkiezingen gaan winnen in december. De Catalanen gaan deze staatsgreep door Spanje niet accepteren."

Het volledige gesprek met Carles Puigdemont, vanavond om 20 uur in “Terzake” op Canvas, VRT NU en Facebook Live.