Recycling Netwerk wil dat consument lege blikjes en flesjes terugstuurt naar producenten

Recycling Netwerk Benelux, een koepelvereniging van milieu-organisaties, roept de consumenten op om lege blikjes en plastic flesjes uit het zwerfafval terug te sturen naar de drankenproducenten. Zo wil ze drankenproducenten aansporen om de uitbreiding van statiegeld te steunen. 

"Drankenproducenten verkopen wereldwijd één miljoen plastic flessen per minuut, maar dragen geen zorg voor wat hiermee gebeurt na gebruik. Met onze campagne #BackToSender vragen we hen om zich positief uit te spreken over de uitbreiding van statiegeld, zodat hun verpakkingen niet meer in de natuur terechtkomen", zegt Rob Buurman van Recycling Netwerk.

Het idee is dat mensen die buitenshuis een lege drankverpakking vinden, deze kunnen terugsturen naar de producent. Dat kan per post. "In België hebben de drankenbedrijven geen gratis antwoordadressen zoals in Nederland", zegt Tom Zoete, woordvoerder van Recycling Netwerk. "Maar een flesje weegt slechts 23 gram en een blikje nog minder. Ze passen in een C5-envelop die met een postzegel van 1,48 euro verstuurd kan worden."

De campagne loopt ook voor een groot stuk via internet. Je maakt dan met je gsm een foto van de (zwervende) verpakking en zet ze op social media (Twitter, Facebook, Instagram, ...) met de hashtag #BackToSender. "Zo kan je aan de drankenproducent laten weten dat zijn afval jou stoort en dat je om een structurele oplossing vraagt", zegt Rob Buurman .

Vandaag bestaat 40 procent van het zwerfafval uit lege blikjes en plastic flesjes. De opruiming ervan kost de vlaamse gemeenten 103 miljoen per jaar.

Malta en Schotland beslisten vorige maand om statiegeld voor pmd-verpakkingen in te voeren.

Fost Plus heeft kritiek op inzamelsysteem met statiegeld

Fost Plus, dat bij ons instaat voor de inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval, heeft kritiek op de campagne van Recycling Netwerk.  "Een systeem met statiegeld is omslachtig, tijdrovend en kost drie keer meer dan het huidige inzamelsysteem met de blauwe PMD-zak (het systeem waarmee Fost Plus werkt),  Dit zou een stap achteruit betekenen voor de consument", zegt Johan Goossens, directeur bij Fost Plus.  In het beste geval zou een statiegeldsysteem het zwerfvuil maar met tien tot twintig procent doen afnemen.

"Het risico  bestaat dat de meerprijs van een statiegeldsysteem zal doorgerekend worden in de prijzen. Dat zal nog meer Belgen aanzetten om hun drank over de grens te kopen", zo waarschuwt Goossens. Terwijl inwoners van buurlanden zonder statiegeld hier hun blikjes  en plastic flessen zullen komen inleveren terwijl ze in hun land nooit hebben betaald op verpakkingen.  Voor de supermarkten betekent het een extra investering in administratie,  terugnamemachines en het voorzien van extra winkelruimte.  Dat zal hen  180 tot 230 miljoen euro kosten.  

Fost Plus gelooft meer in sensibiliseringscampagnes tegen zwerfvuil en een strenger handhavingsbeleid met zwaardere straffen voor vervuilers. Het pleit ook voor een doordacht verpakkingsbeleid waarbij  producenten meer inzetten op duurzame verpakkingen.

Meest gelezen