AFP or licensors

Schutter schietpartij Texas ontsnapte in 2012 uit psychiatrisch ziekenhuis

De man die zondag 26 mensen doodschoot in een kerk in Texas, ontsnapte in 2012 uit een psychiatrisch ziekenhuis in New Mexico. Hij zat toen nog bij de luchtmacht en was opgenomen omdat hij zijn toenmalige vrouw en stiefzoon zwaar mishandeld had.  

Een televisiezender uit Houston publiceerde een politierapport uit die tijd waaruit blijkt dat de man kon ontsnappen uit de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis waar hij verbleef.  Hij was opgenomen na beschuldigingen over agressie tegen zijn vrouw en stiefzoon. In het rapport wordt hij omschreven als "een gevaar voor zichzelf en anderen".

Nog volgens het rapport zou de man geprobeerd hebben om wapens binnen te smokkelen op de luchtmachtbasis in New Mexico waar hij gestationeerd was. Kort voor zijn ontsnapping had de man doodsbedreigingen geuit tegen zijn oversten bij de luchtmacht. De man kon na korte tijd gevat worden.

Na zijn ontsnapping veroordeelde een militaire rechtbank de man tot een celstraf. Hij zat een jaar in de gevangenis en werd in 2014 ontslagen uit de luchtmacht.

Nog geen duidelijkheid over inhoud van gsm

De 26-jarige dader opende zondag het vuur in een kerk in het dorp Sutherland Springs. Zesentwintig personen kwamen om, twintig raakten gewond. De schutter werd achteraf dood aangetroffen in zijn wagen.

Speurders hebben beslag kunnen leggen op de gsm van de schutter, maar die is vergrendeld. De FBI haalt alles uit de kast om de telefoon te kraken, maar dat is nog niet gelukt.

Meest gelezen