AFP or licensors

Slechte lucht doet scholen in New Delhi sluiten

In New Delhi blijven de scholen de rest van de week dicht. Oorzaak: de dikke laag smog die in de stad hangt. New Delhi scoort sowieso slecht op vlak van luchtkwaliteit, maar nu is de lucht extreem vervuild.

Voor de tweede dag op rij hangt een dikke grijze laag smog in New Delhi. De toestellen voor fijn stof meten waarden die ver boven de norm uitstijgen. Waar de Wereld­gezondheids­organisatie 25 microgram fijn stof per kubieke meter als norm houdt, meten ze in de stad waardes tussen 400 en 700. De lucht die je er inademt, is er even slecht als wanneer je twee pakjes sigaretten op een dag zou roken. 

De stad besliste daarom om alle scholen te sluiten. De 5 miljoen leerlingen van de openbare en de privéscholen moeten zeker tot zondag thuis blijven. Op straat lopen de inwoners met zakdoeken of maskers voor de mond. Persbureau AFP meldt dat een winkel die beschermingsmaskers verkoopt helemaal uitverkocht is. 

Luchtkwaliteit slechter door het weer

Op de lijst van steden met de slechtste luchtkwaliteit die de Wereld­gezondheids­organisatie opstelt, staat New Delhi heel hoog. Er zijn niet alleen de naar schatting 10 miljoen voertuigen die in de megapool rondrijden en veel uitstoten. Kookvuren, afvalverbranding en kolencentrales maken het nog erger, net als landbouwers in de omliggende staten die stro verbranden. 

Nu is de luchtkwaliteit nog slechter door de weersomstandigheden. Door de koude en de afwezigheid van wind blijft de slechte lucht langer hangen. Als de situatie niet verbetert, dan denkt de overheid eraan om nog extra noodmaatregelen te nemen, zoals tijdelijke stop in de bouwactiviteiten.