J. Luis Cuesta

Spaans Grondwettelijk Hof vernietigt Catalaanse onafhankelijkheids­verklaring

In Spanje heeft het Grondwettelijk Hof de onafhankelijkheids­verklaring van Catalonië geannuleerd. De Spaanse regering had bij het Hof een klacht ingediend, toen het Catalaanse parlement eind vorige maand eenzijdig de onafhankelijkheid uitriep.

In Spanje heeft het Grondwettelijk Hof de eenzijdige onafhankelijkheids­verklaring van Catalonië vernietigd. Op 27 oktober keurde het Catalaanse parlement met een nipte meerderheid die onafhankelijkheidsverklaring goed.

Maar volgens de Spaanse grondwet is Spanje één en ondeelbaar. De Spaanse regering in Madrid stapte daarom naar het Grondwettelijk Hof om de onafhankelijkheids­verklaring te laten vernietigen. Dat is nu dus gebeurd. 

De regering van premier Mariano Rajoy nam eerder zelf al maatregelen. Ze riep grondwetsartikel 155 in, waarna ze de Catalaanse regering afzette, het parlement ontbond en nieuwe Catalaanse verkiezingen uitschreef.

Meer nieuws