Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Spanje overweegt wettelijke basis voor referendums

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Alfonso Dastis, heeft de Britse omroep BBC gezegd dat zijn land eraan denkt een grondwetswijzing door te voeren die de regio's moet toelaten een referendum te houden over onafhankelijkheid.

Het lijkt een toegeving. Nadat de Catalanen zich eind oktober onafhankelijk verklaarden, laat Alfonso Dastis (foto's) aan de BBC weten dat de Spaanse regering oor heeft naar mogelijke verzuchtingen uit de regio's. Hij zegt dat er misschien een wettelijke basis komt die regio's zal toelaten om een referendum te organiseren over onafhankelijkheid.

"We hebben in het parlement een comité opgericht dat bekijkt of we grondwet kunnen aanpassen, om beter in te spelen op de wensen en verlangens van de mensen in Catalonië", zegt de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken. Eerder vandaag oordeelde het Spaanse Grondwettelijk Hof dat de Catalaanse onafhankelijkheid ongrondwettig en ongeldig is.

Niet realistisch

De vraag is of het manoeuvre van de regering-Rajoy veel indruk zal maken op de separatistische gezinde Catalanen. Volgens Dastis is het oplossing voor toekomstige generaties. In werkelijkheid komt het erop neer dat heel Spanje zou moeten stemmen over onafhankelijkheid. De kans op een "ja" lijkt in dat geval wel heel erg klein.