7 tips om uw gsm, laptop of tablet veilig op te laden

Laadt u ook weleens een smartphone of tablet op 's nachts, terwijl u slaapt? Hou er dan rekening mee dat dit niet zonder gevaren is. Wij geven enkele tips.

De meeste mensen hebben een gsm, smartphone, tablet of laptop en die dingen moeten regelmatig worden opgeladen. Dat opladen is niet altijd zonder gevaar. In Nederland waarschuwt het "Verbond van Verzekeraars" in de jaarlijkse "Risicomonitor Woningbranden" voor brand door apparaten. In ons land ziet Assuralia geen alarmerende stijging van het aantal branden door een ongeluk bij het opladen van toestellen, maar soms gaat het wel mis.

Eind april van dit jaar bijvoorbeeld brak er brand uit in een huis in Wakken. De bewoner lag in zijn zetel te slapen met zijn gsm en oplader naast hem. De lader vatte vuur door oververhitting. Zelfde scenario twee weken eerder in Middelkerke. Daar ontstond brand in een studio toen een smartphone die aan het opladen was in de zetel, oververhit raakte.

Het is niet de bedoeling dat die laders voortdurend in het stopcontact blijven zitten

Tim Renders, brandpreventieadviseur

Laders kunnen dus brand veroorzaken, vaak omdat we ze niet altijd juist gebruiken. “Het is niet de bedoeling dat die laders voortdurend in het stopcontact blijven zitten. De toestellen moeten ook kunnen afkoelen”, zegt brandpreventieadviseur Tim Renders. “Het opladen gebeurt via een transformator die als hij in het stopcontact zit, opwarmt. Als dat in de buurt van een brandbare stof gebeurt, kan het fout lopen. Je snijdt de luchttoevoer af die de temperatuur op peil houdt.”.

Maar Renders ziet ook gevaren bij andere toestellen. “Elk toestel dat in het stopcontact zit, is een potentieel gevaar. Zeker als het ’s nacht gebruikt wordt. Mensen zetten bijvoorbeeld ’s nachts hun bakmachine aan om ’s morgens lekker vers brood te hebben, maar dit kan gevaarlijk zijn. Net zoals droogkasten of wasmachines die ’s nachts draaien”.

7 tips om je toestel veilig op te laden

Dit betekent niet dat je ’s nachts geen toestellen mag gebruiken of je gsm mag opladen. Naast voorzichtigheid, zijn er nog enkele tips.

1. Laad je gsm niet op onder je kussen, op bed of ander brandbaar materiaal.
2. Gebruik steeds kwalitatieve opladers en kabels.
3. Verzorg je materiaal en gebruik geen defecte laders of kabels.
4. Vermijd 'overladen'. Is je toestel opgeladen, koppel het los van de oplader.
5. Haal je oplader overdag uit het stopcontact. Als er een defect is, loop je het risico dat hij warmte blijft opwekken.
6. Verwijder bij het opladen het hoesje van je gsm. Zo kan je toestel beter afkoelen.
7. Laad best op overdag. Doe je het toch ’s nachts, doe het in de buurt van een rookmelder.

Rookmelders in huis zijn geen overbodige luxe, want in onze slaap ruiken we niet zo snel en merken we de rook van een brandende gsm, tablet of laptop misschien te laat. Bij de brand in Wakken bijvoorbeeld, werd de bewoner tijdig gewekt door zijn rookmelder.

Meest gelezen