Video player inladen ...

Trump waarschuwt Noord-Korea: "Onderschat ons niet en daag ons niet uit"

In een toespraak voor het Zuid-Koreaanse parlement heeft de Amerikaanse president Trump opnieuw zwaar uitgehaald naar de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un. Trump zei dat Noord-Korea de VS vooral niet op de proef moet stellen. De Amerikaanse president heeft vanmorgen ook een onaangekondigd bezoek aan de gedemilitariseerde zone (DMZ) tussen Zuid- en Noord-Korea geannuleerd.  

In zijn toespraak verwees Trump naar de recente spanningen met Noord-Korea, een land dat raketten lanceert over het zuiden van Japan, nucleaire testen doet en de VS bedreigt. Volgens Trump ziet N-Korea de terughoudendheid van de VS in het verleden als zwakheid. "Maar dat is een misrekening," zei Trump in zijn toespraak, "want dit is een totaal andere regering dan de VS in het verleden gehad heeft."

Om dat in de verf te zetten, sprak Trump stoere taal aan het adres van Noord-Korea: "Onderschat ons niet en daag ons niet uit. Iedereen die twijfelt aan de kracht en de vastberadenheid van de VS, moet naar ons verleden kijken, en zal er niet meer aan twijfelen. Wij zullen niet toestaan dat de VS of haar bondgenoten gechanteerd of aangevallen worden. We zullen niet toelaten dat Amerikaanse steden bedreid worden met verwoesting."

Iedereen die twijfelt aan de kracht van de VS, moet naar ons verleden kijken, en zal niet meer twijfelen. 

President Trump

"Wie vrede wil, moet sterk staan"

Trump had ook een boodschap voor de andere landen. "De tijd voor exuses is voorbij, nu is het tijd voor voor kracht. Wie vrede wil, moet sterk staan. De wereld kan de bedreiging niet toleren van een brutaal regime dat dreigt met nucleaire wapens. We roepen alle landen op, ook China en Rusland, om hun diplomatieke banden met N-Korea te beperken, en handelsrelaties te verstrengen. "

"Teveel mist" om gedemilitariseerde zone te bereiken

Eerder vanmorgen had Trump een bezoek afgezegd aan de DMZ, de gedemilitariseerde zone tussen Zuid- en Noord-Korea. Trump was met zijn helikopter al op weg naar het gebied, maar maakte na 25 minuten rechtsomkeer. Reden was volgens het Witte Huis het slechte weer: er hing te veel mist. Nadat de helikopter was teruggekeerd, wachtten Trump en zijn entourage tevergeefs nog een uur op beter weer. Daarna keerde de presidentiële colonne terug naar de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel. 

Voor het vertrek van de Amerikaanse president had het Witte Huis aangegeven dat Trump de DMZ niet zou bezoeken wegens tijdgebrek, terwijl vroegere presidenten onder wie Barack Obama en George W. Bush dat wel deden.  Later vandaag stapt Trump op het vliegtuig naar de Chinese hoofdstad Peking.