Videospeler inladen...

Verkeershinder door algemene staking in Catalonië

Een algemene staking in Catalonië zorgt er voor problemen op de weg en op het spoor. De staking gaat uit van een platform van Catalaanse vakbonden dat voor onafhankelijkheid is. Al hebben de stakers syndicale eisen, hun actie is ook politiek. Ze eisen de vrijlating van de activisten en afgezette regerinsleden. 

De autoweg AP-7 die het zuidelijke Andalusië met Frankrijk verbindt, was een van de eerste wegen die de stakers blokkeerden. De eerste, maar niet de enige. Vooral de toegangswegen naar de Catalaanse hoofdstad Barcelona zijn doelwit van de acties. Op dit moment zouden er volgens de Catalaanse dienst voor Transport 66 verkeerspunten geblokkeerd zijn. Het advies aan automobilisten is dan ook om de auto thuis te laten en het openbaar vervoer te nemen.

Ook hinder bij treinverkeer

Al ondervindt het treinverkeer ook hinder. Honderden stakers vielen vanochtend vroeg in Girona het AVE-station binnen en blokkeerden de sporen. Het internationale treinverkeer met de hogesnelheidstrein is daardoor onderbroken. Op het lokale net rijden er een aantal treinen niet of met vertraging.

Reuters

Intersindical CSC organiseert de staking. Het plaftform groepeert een aantal kleinere vakbonden die voor de onafhankelijkheid van Catalonië zijn. De actie is o.a. gericht tegen een decreet van de regering in Madrid die het bedrijven makkelijker moet maken om uit Catalonië te vertrekken.

Maar de staking heeft meteen een uitgesproken politiek karakter. Op spandoeken die de stakers bij zich hebben, vragen ze de vrijlating van de afgezette Catalaanse regeringsleiders en de twee Jordi's, de voorzitters van 2 Catalaanse onafhankelijkheidsbewegingen die al enkele weken in de cel zitten. De onafhankelijkheidsorganisatie ondersteunen de algemene staking, in tegenstelling tot de twee grote Spaanse vakbonden, CCOO en UGT.

Meest gelezen