Videospeler inladen...

"Partij van Theresa May verhoogt de druk op Britse premier"

De VRT-correspondent Suze van Kleef heeft vastgesteld dat de positie van de Britse premier Theresa May steeds wankeler wordt. "Ze zou van haar eigen conservatieve partij te horen hebben gekregen dat ze voor Kerstmis de brexitonderhandelingen opnieuw op de rails moet hebben. Zo niet zou ze vervangen worden als premier", aldus Suze van Kleef.

Er hangen donkere wolken boven Downing Street 10. De Britse premier Theresa May raakte in een week tijd twee van haar ministers kwijt en haar minister van Binnenlandse Zaken Boris Johnson ligt onder vuur.

"De toestand voor Theresa May is behoorlijk ernstig. Haar positie en die van haar regering was al heel wankel sinds de mislukte verkiezingen in juni. Ze verloor toen haar autoriteit en haar meerderheid", meldt Suze van Kleef.

"De afgelopen weken is het alleen maar erger geworden: seksschandaal, diplomatiek schandaal en twee ministers die gedwongen zijn opgestapt. De situatie wordt alleen maar erger."

"Boris Johnson blijkt elke keer de overlever te zijn. Boris Johnson heeft een aparte status en die heeft hij altijd al gehad. Ook voor hij minister van Buitenlandse Zaken werd, had hij uitglijders. Hij maakte politiek incorrecte opmerkingen en maakt grappen die verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden."

Theresa May kan zich niet permitteren nog een minister kwijt te raken

"Boris Johnson blijft dat nu nog steeds doen. Terwijl hij nu toch minister van Buitenlandse Zaken is en op het wereldtoneel acteert. Die opmerkingen kunnen verregaande consequenties hebben. Toch is May niet in staat om hem aan te pakken. Zeker nu niet. Ze kan het zich niet permitteren om nu nog een minister kwijt te raken."

Volgens Van Kleef moet Theresa May een heel delicate balans in de gaten moet houden. "Ze moet twee vleugels in haar partij tevreden houden. De ene vleugel in haar partij wil een zachte brexit en de andere vleugel wil een harde brexit. De twee vleugels moeten gelijk vertegenwoordigd worden in haar regering."

De brexitonderhandelingen gaan gewoon door. "Maar die verlopen heel moeizaam. Groot-Brittannië heeft haast en wil door naar de “tweede fase”. De EU zegt dat er eerste progressie moet zijn over drie onderwerpen: Noord-Ierland, de rechten van de EU-burgers en de scheidingsregeling. Dat is een patstelling waar de onderhandeling in zit."

"In Brussel vragen ze zich ook af hoe lang Theresa May de onderhandelingen nog zal leiden. Hier gaan geruchten dat ze van haar eigen partijgenoten te horen heeft gekregen dat ze voor Kerstmis alles opnieuw de rails moet hebben, anders zou ze vervangen worden door een nieuwe premier. Zij heeft gezegd dat ze blijft zitten tot ze weg moet van de partij. De komende tijd moet duidelijk worden of de partijleiding voor een nieuwe premier gaat kiezen."

Videospeler inladen...

Meest gelezen