AFP or licensors

Artsen zonder Grenzen: "Verleen ons toegang tot Jemen"

De coalitie die in Jemen, onder leiding van Saudi-Arabië, strijdt tegen de Houthirebellen, verhindert Artsen zonder Grenzen de toegang tot het land. Honderdduizenden mensenlevens zijn in gevaar, waarschuwt de hulporganisatie.

Drie dagen geleden sloot de Saudische coalitie alle grensovergangen, luchthavens en zeehavens in Jemen. Ze deed dat om te vermijden dat de Houthirebellen nog langer wapens zouden krijgen uit het buitenland. Maar dat betekent ook dat de voorraden en hulpgoederen die Artsen zonder Grenzen het land wil binnenbrengen, opgehouden worden. "Voor onze hulp is het essentieel dat onze hulpverleners en vracht met voorraden Jemen in komen," zegt Justin Armstrong, hulpcoördinator van Artsen Zonder Grenzen.

Voor onze hulp is het essentieel dat onze hulpverleners en vracht met voorraden Jemen in komen

Justin Armstrong, hulpcoördinator van Artsen Zonder Grenzen

In Jemen is al tweeënhalf jaar een gewapend conflict aan de gang tussen de regering en Houthirebellen, die gesteund worden door Iran. Miljoenen burgers zijn er op de vlucht voor het geweld, ziekenhuizen zijn vernield of gesloten, en er is een schrijnend tekort aan eten en drinkwater.

Artsen zonder Grenzen heeft in Jemen dertien ziekenhuizen. Bovendien ondersteunt het nog achttien andere ziekenhuizen. Met zijn 1.600 hulpverleners ter plaatse is het een van de belangrijkste missies van de hulporganisatie.  Omdat Jemenitische artsen en verpleegkundigen niet of nauwelijks vergoed worden, biedt Artsen zonder Grenzen er ook financiële ondersteuning.

Reuters

Volgens Artsen zonder Grenzen zijn de gevolgen van de blokkade, nu al na drie dagen, voelbaar.  "Honderdduizenden levens zijn in gevaar. Brandstofprijzen zijn hoger dan ooit tevoren, diesel en gas worden schaars, medicijnvoorraden staan vast bij de grens." De organisatie roept de Saudische coalitie op om de grenzen zo snel mogelijk weer open te stellen. 

Meest gelezen