Videospeler inladen...

Bart De Pauw: "De lucht rond mij is nu zo troebel dat ik die heel graag opgeklaard zie"

In een videoboodschap heeft Bart De Pauw gereageerd op zijn ontslag bij de VRT na meldingen over grensoverschrijdend gedrag.

"Ik heb een heel belangrijke mededeling te doen. Een mededeling die ik niet graag doe, maar de huidige omstandigheden dwingen mij om ze toch te doen", begint De Pauw zijn mededeling.

"Deze week heeft de VRT-directie mij te kennen gegeven dat zij de samenwerking na 30 jaar met mij onmiddellijk stopzetten. De enige reden die zij daarvoor geven is dat er in de nasleep van #metoo een aantal anonieme meldingen zijn binnengelopen rond mijn persoon. Anonieme meldingen omtrent mijn gedrag of hoe ik met mijn medewerkers omga."

"De vertrouwenspersoon van de VRT heeft voor alle duidelijkheid laten weten dat het niet gaat over fysieke aanrandingen, maar vooral om sms-verkeer met flirterige toon. Er werd zelfs op een bepaald moment gewag gemaakt van stalking."

De Pauw weet naar eigen zeggen niet waarover het gaat en of de meldingen deel uitmaken van een groter verhaal. "Ik kan zelfs niet checken of ze waar of onwaar zijn. "Ik heb zelfs niet de kans gekregen om mij te verdedigen. Het doet er zelfs niet toe. De VRT heeft duidelijk laten weten dat het niet gaat over schuld of onschuld, maar dat het risico op een mogelijke controverse eigenlijk al genoeg is om een samenwerking na 30 jaar af te breken. Wat heel heavy is."

“Ik heb jarenlang televisieprogramma’s gemaakt met mannen, met heel veel vrouwen, vrouwen die nu nog altijd met mij samenwerken. Overal waar wij werken, probeer ik dat de sfeer zo optimaal mogelijk is met heel veel respect voor mensen. De mensen daar kennen mij net als u als een grappenmaker, als een onnozelaar, als een zeveraar, als iemand heel onstuimig. Soms flirterig. Maar ik heb nooit de bedoeling gehad om iemand te kwetsen.”

“Als ik me daar toch in verslik en door mijn gedrag een aantal mensen heb gekwetst, wil ik mij daar ongelooflijk hard voor excuseren want dat kan nooit de bedoeling zijn geweest. Ik hoop dat mijn collega’s kunnen getuigen dat de samenwerking met mij altijd aangenaam en professioneel was. Mijn persoon zal waarschijnlijk over de tongen gaan na dit bericht, maar het moet want de lucht rond mij is nu zo troebel dat ik die heel graag opgeklaard zie."

Meest gelezen