Videospeler inladen...

Burgemeester Aalst haalt zwaar uit naar justitie: "Jarenlang uiterst onprofessioneel omgegaan met Bende-onderzoek"

Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) heeft zwaar uitgehaald naar justitie in het onderzoek naar de Bende van Nijvel: "Er is jarenlang uiterst onprofessioneel omgegaan met het onderzoek". Hij deed dat op de jaarlijkse plechtigheid voor de slachtoffers van de moordende raid van de Bende op de Delhaize in Aalst. 

De burgemeester van Aalst, Christoph D'Haese, was erg scherp voor justitie tijdens zijn toespraak op de herdenkingsplechtigheid. "Het gebeurt wellicht niet vaak vanop een begraafplaats dat we justitie tot de orde van de dag moeten roepen, maar het is dringend nodig. Aalstenaar Louis Paul Boon zei het ooit treffend: het geweten moet af en toe geschopt worden. Ik zou uw geweten willen wakkerschudden."

"Strafrechtelijke rollercoaster"

"Mogen we van u een engagement vragen dat verder reikt dan de actualiteitswaan van de dag?", vroeg burgemeester D'Haese aan justitie. Hij was tijdens zijn toespraak erg scherp: "U bent jarenlang uiterst onprofessioneel omgegaan met het onderzoek. De laatste weken zitten we in een strafrechtelijke rollercoaster." De burgemeester hoopt dan ook dat het geen zoveelste kortstondige opflakkering is, "maar het begin van een spoor dat finaal leidt tot de definitieve opheldering van dit waanzinnige dossier".

Mogen we van u een engagement vragen dat verder reikt dan de actualiteitswaan van de dag?

Christoph D'Haese - burgemeester Aalst

Meer aandacht dan andere jaren door recente onthullingen

Vandaag is het dag op dag 32 jaar geleden dat de Bende van Nijvel voor de laatste keer toesloeg. Tijdens de overval op de Delhaize in Aalst op 9 november 1985 vielen er acht doden. Op de begraafplaats in de stad wordt sinds 2010 elk jaar een herdenkingsplechtigheid gehouden. Daar was dit jaar dubbel zoveel volk aanwezig als bij de herdenking in 2015 door de recente onthullingen in het dossier. 

Enkele weken geleden kwam immers een nieuw spoor aan het licht: een ex-rijkswachter zou opgebiecht hebben dat hij lid van de Bende was en hij wordt nu naar voren geschoven als de mogelijke Reus. 

Ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V) sprak kort tijdens de plechtigheid. Voor het eerst waren ook de procureurs-generaal Ignacio De La Serna en Christian De Valkeneer aanwezig. De nabestaanden legden bloemen neer aan het monument.

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen