Video player inladen ...

De Kreuners keren terug "met héél véél hits"

De Kreuners gaan opnieuw optreden. In de zomer van volgend jaar hebben Walter Grootaers en co de "En opnieuw"-tournee gepland. Dat vertellen ze in Het Laatste Nieuws.

De Kreuners zijn bekend van hits als "Ik wil je", "Zij heeft stijl", "Verliefd op Chris Lomme", "Zo jong", "Layla" en "Maak me wakker". Vijf jaar geleden namen ze met "De laatste kreun" afscheid in het Sportpaleis. "Dat was destijds een goede keuze", zegt Walter Grootaers in de krant. "Ik wilde niet hetzelfde meemaken als bij Layla destijds en alle mooiste momenten van mijn kinderen missen. Nu zijn ze 16, 14 en 12 jaar oud en zijn ze blij dat hun pa weer gaat optreden."

Volgend jaar bestaat de groep 40 jaar en het is blijkbaar nooit te laat om bij te leren. "Voor het eerst heb ik een stemcoach", onthult Grootaers. "Blijkbaar heb ik 40 jaar verkeerd gezongen. Volgens mij vinden de mensen dat trouwens al jaren. Nee, serieus. Door jarenlang verkeerde druk te zetten op mijn stembanden heb ik daar nu last van een gespatte ader. Niets ernstigs, maar het moet wel verholpen worden."

Geen nieuwe nummers, wel veel hits

Geld is alvast geen drijfveer om een reünietournee op te zetten. "We hebben er altijd andere jobs op nagehouden, want van De Kreuners alleen is niemand ooit rijk geworden. Dus we gaan ons gewoon amuseren. En we zijn ook niet meteen van plan nieuwe nummers te maken. We mikken op een setlist met bekende songs, enkele verrassingen en vooral héél véél hits." Op MNM gaf Walter Grootaers nog mee hoe de groep ooit aan zijn naam kwam. "In 1978 hadden we een lijstje gemaakt met mogelijke namen. We kozen De Kreuners omdat je kan kreunen van genot en kreunen van de pijn."

De reünieplannen begonnen als een grap. Een paar jaar geleden was Walter Grootaers te gast bij Leen Demaré. Daar zei hij dat De Kreuners nog eens zouden optreden "zodra (gitarist) Van Eycken minder dan 100 kilo weegt". Een jaar later werd Grootaers door Van Eycken opgebeld met de mededeling dat hij 84 kilo woog. "Toen kon ik niet meer terug", lacht Grootaers.  

Dit najaar komt de single "Viktoria (edit 2018)" uit , een cover van "Victoria" van The Kinks.  De eerste zaalshows vinden plaats op 19 juni in de AB Club in Brussel en op 20 juni in De Casino in Sint-Niklaas en daarna volgen een aantal festivals.