usage worldwide

Duitse verpleger heeft meer dan 100 patiënten gedood

Er zijn nieuwe slachtoffers van de Duitse verpleger Niels Högel aan het licht gekomen. Uit onderzoek blijkt dat de man 106 patiënten om het leven heeft gebracht, dat meldt het Openbaar Ministerie in Duitsland. Eerder raakte bekend dat de verpleger in Duitsland minstens 84 moorden op zijn geweten zou hebben. De man is al veroordeeld tot levenslange opsluiting. 

De verpleger uit Wilhelmshaven Niels Högel wordt beschouwd als een van de grootse seriemoordenaars in de Duitse naoorlogse geschiedenis. In plaats van zijn patiënten te verzorgen, vermoordde hij ze. Hij injecteerde ze met een overdosis medicijnen en probeerde ze daarna te reanimeren. Maar velen van hen stierven. Högel werd in 2015 al veroordeeld tot levenslange opsluiting. 

Uit onderzoek blijkt nu dat de man 106 mensen heeft gedood. Dat meldt de Duitse justitie na verder toxicologisch onderzoek. Eerder waren ze uitgegaan van minstens 84 doden. Het zijn er minstens 16 meer. De onderzoekers veronderstellen nu dat Högel 38 doden in een ziekenhuis in Oldenburg op zijn geweten heeft. En bij zijn volgende werkgever, een ziekenhuis in Delmenhorst, heeft hij 62 mensen gedood. 

"Het was een verslaving"

Högel heeft de daden in deze twee ziekenhuizen gepleegd waar hij tussen 1999 en 2005 op de intensivecareafdeling werkte. Hij gaf zijn patiënten een overdosis medicijnen, waarna hij ze probeerde te reanimeren. Zijn doel was tonen aan iedereen hoe hij deze mensen had "gered". Tijdens het proces zei Högel dat het “een verslaving” voor hem was geworden. “Als een reanimatie lukte, voelde ik me dagenlang goed”, getuigde hij in de rechtszaal. 

De dood van vijf andere patiënten in Delmenhorst wordt nog verder onderzocht. Voor het onderzoek zijn er meer dan 130 lichamen opgegraven en onderzocht op restanten van de gebruikte medicijnen. De moorden kwamen aan het licht toen een collega hem in 2005 op heterdaad betrapte in het ziekenhuis in Delmenhorst.

Meest gelezen