Gekweekte huid geeft Syrisch jongetje een nieuw leven

Italiaanse wetenschappers hebben een medisch wonder verricht. Ze hebben een Syrisch jongetje met een ongeneeslijke huidziekte een geheel nieuwe huid gegeven, gekweekt in het laboratorium.  

Het jongetje van 7 jaar is geboren met een genetische afwijking die leidt tot epidermolysis bullosa, een ongeneeslijke ziekte waarbij de huid broos wordt en blaren vertoont. Samen met zijn familie belandde hij 4 jaar geleden als oorlogsvluchteling in Duitsland. Op het moment dat hij daar werd opgenomen in een ziekenhuis, had hij zowat zijn hele opperhuid verloren en was zijn lichaam bedekt met pijnlijke infectiewonden die moeilijk te behandelen waren.    

De artsen in het ziekenhuis probeerden hem te redden met een huidtransplantaat van zijn vader. Maar de poging mislukte omdat het lichaam van het jongetje de huid afstootte. De artsen zochten uiteindelijk toevlucht bij Italiaanse wetenschappers die een techniek hadden ontwikkeld om met stamcellen van de huid gezonde huidcellen te kweken. De wetenschappers waren er tot dan toe al wel in geslaagd kleine stukken huid te vervangen, maar nog nooit een gehele huid.    

Twee jaar geleden belandde het Syrische jongetje in de operatiekamer van dokter Michele De Luca. Samen met zijn team gaf hij het jongetje in twee operaties een geheel nieuwe opperhuid, die volledig gekweekt was uit zijn eigen stamcellen. Vandaag heeft het jongetje een gezonde huid, heeft hij geen medicatie meer nodig en speelt hij voetbal met zijn leeftijdgenootjes. Als hij daarbij valt en een schaafwonde oploopt, dan herstelt zijn huid zich probleemloos.   

Meest gelezen