AFP or licensors

Internationaal Strafhof in Den Haag start onderzoek naar oorlogsmisdaden in Burundi

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft beslist om een onderzoek te starten naar oorlogsmisdaden in het Afrikaanse land Burundi. Sinds eind vorige maand is Burundi geen lid meer van het Internationaal Strafhof, maar het hof zegt dat het Burundi nog wel kan vervolgen voor misdaden die het land begaan heeft tijdens zijn lidmaatschap.
 

De machthebbers in Burundi riskeren dus nog altijd vervolging voor misdaden tegen de mensheid, tegen opposanten in de periode tussen april 2015 en oktober 2017.

De aanklager heeft bewijzen op tafel gelegd van moorden, folteringen, verkrachtingen en heksenjachten op politieke tegenstanders. Er is sprake van meer dan 1.000 doden en ruim 400.000 mensen zijn op de vlucht voor het geweld in de nasleep van de omstreden presidentsverkiezingen in 2015.

In juli 2015 waren er presidentsverkiezingen in Burundi. President Pierre Nkurunziza werd toen een derde keer herverkozen, wat volgens de oppositie ongrondwettelijk is. Ook waarnemers van de Verenigde Naties spraken toen over ongeloofwaardige verkiezingen.