Videospeler inladen...

Juncker over Catalonië: "Nee tegen separatisme"

De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker roept Europa op om tegen separatisme in te gaan. Hij verwijst hiermee naar de Catalaanse crisis die Spanje en de rest van Europa momenteel in de greep houdt. De uitspraak van Juncker maakte deel uit van een speech die hij gaf aan de Universiteit van Salamanca. Daar kreeg hij een eredoctoraat overhandigd. Spaans premier Mariano Rajoy was ook aanwezig op de ceremonie.

“Nationalisme is een vergif dat Europa verhindert van samen te werken”, zei Juncker in zijn speech. “We kunnen niet aan de zijlijn blijven staan. Het is tijd voor ons om te doen wat gedaan moet worden. Ik zeg nee tegen elke vorm van separatisme die Europa verzwakt en de bestaande breuklijnen nog verder uitbreidt.” Juncker zei ook nog "ja tegen Europa, ja tegen haar groep van naties en ja tegen haar regio's, maar nee tegen opsplitsen langs nationale en regionale breuklijnen."

Juncker kreeg van de universiteit een eredoctoraat vanwege zijn inzet voor Europa. De ceremonie werd geopend door de rector van de Universiteit van Salamanca, een van de oudste universiteiten in Europa. Naast Commissievoorzitter Juncker werd ook de Spaanse politicus en gewezen Europees commissaris Manuel Marín geëerd.

Hoewel Juncker wel vaker eredoctoraten ontvangt – zo heeft hij ook al een diploma van de universiteiten van Thessaloniki (Griekenland) en Coimbra (Portugal) op zak – was deze uitreikingsceremonie anders omdat ook de Spaanse premier Rajoy aanwezig was. In het licht van de Catalaanse crisis zijn alle ogen, ook die van Rajoy, immers gericht op de Europese Unie, van wie verwacht wordt dat ze positie in het conflict inneemt of tenminste optreedt als bemiddelaar tussen beide partijen.

Bij aanvang van de ceremonie waren volgens Spaanse media buiten ook zo’n 150 betogers aanwezig. Via het internet hadden onder andere enkele studentenverenigingen tot protest opgeroepen. Ze protesteerden niet zozeer tegen de uitreiking van het eredoctoraat, maar tegen bezuinigingen op het onderwijs. Opvallend is dat ondanks de veiligheidsmaatregelen er vier betogers in geslaagd zouden zijn om door te dringen tot de ceremonie zelf.

Rajoy bedankt Juncker voor de steun

De Spaanse premier Rajoy prees Juncker dan weer en bedankte de Europese Commissie voor haar steun aan de Spaanse regering tijdens de Catalaanse crisis. Hij bedankte vooral voor het “respect voor onze grondwet, onze wetten en ons rechtssysteem”. Juncker verklaarde eerder al dat volgens hem de Spaanse regering in het conflict met Catalonië steeds in haar recht stond en dat de kwestie een puur Spaanse aangelegenheid is. Rajoy voegde er nog aan toe: “Want wat in Catalonië in vraag wordt gesteld, zijn onze Europese waarden: de democratie, de rechtvaardigheid en de rechtsstaat.” 

Voor de Spaanse premier Rajoy zijn de banden met de Europese Unie belangrijker dan ooit nu het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid uitriep. Die onafhankelijkheid wordt door de Spaanse regering nog steeds betwist.

Meest gelezen