KBC schrapt fossiele brandstoffen uit duurzame beleggingen

In de duurzame beleggingsfondsen van bank-verzekeraar KBC is geen plaats meer voor bedrijven die fossiele brandstoffen ontginnen of verwerken. Dat heeft KBC zelf bekendgemaakt. De Klimaatcoalitie is blij met de beslissing.

KBC zegt zich bewust te zijn van de risico's van klimaatverandering, milieuvervuiling en grondstoffenontginning op maatschappelijk, ecologisch en economisch vlak.

Door fossiele brandstoffen te weren uit het aanbod van duurzame beleggingsfondsen wil de bank-verzekeraar "zijn positieve impact op de samenleving vergroten en krijgen de beleggersklanten de kans om een steentje bij te dragen tot een koolstofarme economie", zo staat in het persbericht. Klanten hebben momenteel voor 5,75 miljard euro belegd in de duurzame beleggingsfondsen van KBC.

Belangrijke stap

De Klimaatcoalitie, een organisatie die onder meer de vakbonden, milieu- en ontwikkelingsorganisaties verenigt, is blij met de beslissing. "Dit is een belangrijke stap in de goede richting", aldus Mathias Balcaen, expert bij de Klimaatcoalitie.

"Na het Klimaatakkoord van Parijs is het onlogisch geworden om investeringen in fossiele brandstofbedrijven als "duurzaam" te classificeren. We zijn blij dat KBC dit nu ook inziet. Wij hopen dat andere banken snel dit voorbeeld zullen volgen."

Anderzijds plaats de Klimaatcoalitie een kanttekening dat zo'n duurzame beleggingsfondsen "een niche blijven" en "geen algemene bedrijfslijn".

Meest gelezen