Video player inladen ...

Koen Peeters wint ECI-literatuurprijs voor "De mensengenezer"

De Vlaamse en Nederlandse jury van de ECI-literatuurprijs heeft een Vlaamse roman bekroond: "De mensengenezer" van Koen Peeters. De auteur uit Leuven laat Peter Terrin, Annelies Verbeke en drie  Nederlanders achter zich.  Peeters wint ook de publieksprijs. Het brengt hem alles samen 60.000 euro op. De andere genomineerden vangen 5.000 euro.  

De uitreiking van de ECI-prijzen, de vroegere AKO-prijs, gebeurde in Den Haag, in "Theater aan het Spui". De  zes genomineerde boeken waren naast dat van de winnaar: "Eindeloos eiland" van Huub Beurskens, "De waren" door Daniël Rovers, "Noodweer" van Marijke Schermer, "Yucca" van Peter Terrin en Annelies Verbeke met de verhalenbundel "Halleluja". De roman van Peeters werd bij verschijning bijzonder goed ontvangen door pers en publiek.  

Ver weg lopen om jezelf te vinden bij de daemonen

Koen Peeters heeft feitelijk het levensverhaal geschreven van antropoloog Renaat Devisch, die gefascineerd raakte door de Congolese talen, cultuur en mysteries, de daemonen onder meer, geesten van voorouders en elementen uit de natuur die mogelijk een positieve invloed hebben op de mens.

Hoofdpersonage Remi is een boerenzoon die, hoewel erg verbonden met zijn streek, de Westhoek, en met de dieren en de agrarische arbeid, toch weg wil uit het rurale leven.

De enige ontsnappingsmogelijkheid ligt in het priesterschap, en meer nog: missionaris worden in Congo. Zijn familieleden en dorpsgenoten zijn verbijsterd, vader en ooms voelen zich verraden en in de steek gelaten, want de boerderij heeft het niet makkelijk om te overleven, maar de moeder begrijpt het wel. Heel ver weg, in Congo, ontdekt Marcel wie hij is en vindt  hij eindelijk zijn talent om mensen te helpen, te genezen.

Ook vorig jaar deed een auteur de dubbelslag, toen was het Martin Michiel Driessen met zijn roman "Rivieren". Voorzitter van de lezersjury was Peter Vandermeersch, in de ECI-jury zat onder meer Jelle van Riet. ECI is een online-boekenverkoper.  

Je moet niet de waarheid zoeken, maar de bron.  

Video player inladen ...