Kunstenaar hakt zichzelf vrij uit blok carraramarmer in Oostende

In Oostende gaat een kunstenaar zich aan een blok carraramarmer vastketenen en zichzelf vervolgens vrij hakken. Het gaat om een performance in het kader van "Het vlot. Kunst is (niet) eenzaam".

"De profundis": zo heten het kunstwerk en de bijhorende performance die Mikes Poppe uit Antwerpen vanaf morgen in Oostende brengt. De kunstenaar zal zich in het gerechtsgebouw aan een reuzegroot blok carraramarmer vastketenen en zichzelf vervolgens vrij hakken als onderdeel van de expo "Het vlot. Kunst is (niet) eenzaam".

"Mijn performance heeft verschillende lagen van betekenis", vertelt Poppe aan VRT NWS. "Voor mij staat marmer voor de beeldhouwkunst. Ik keten mezelf aan een stuk geschiedenis vast, ik neem de kunstgeschiedenis met me mee. Tegelijk bouw ik erop voort en laat ik die weer los."

"Ook hoop is een belangrijk thema. Het zit al vervat in de titel "Het vlot. Kunst is (niet) eenzaam" die onder meer verwijst naar "Het vlot van de Medusa" van Théodore Géricault waarop hoop aan de horizon opduikt. Zonder hoop houdt alles op en kunnen we beter stoppen."

10 tot 14 dagen

Hoe lang de performance zal duren, weet Poppe zelf niet. "Ik blijf zitten tot ik mezelf heb bevrijd. Dat kan wel 10 tot 14 dagen duren. De ketting is 3,5 meter lang dus ik heb wat bewegingsvrijheid. Drie keer per dag krijg ik eten en twee keer per dag krijg ik een emmer water om me te wassen. Slapen doe ik op een matras en in de ruimte staat ook een chemisch toilet."

De onderneming van Poppe doet misschien denken aan de performance van de Franse kunstenaar Abraham Poincheval die zich eerder dit jaar een week in een rots liet opsluiten, maar zelf ziet hij niet meteen een verband.

Iedereen is welkom om te komen kijken naar de performance. "Ik hou van het vluchtige van deze kunstvorm. Het is eenmalig en enkel voor het publiek dat op dat moment langskomt. Nadien leeft het voort in de verhalen van de bezoekers."

Mikes Poppe.
arne deboosere

Meest gelezen