Conservator ontdekt dode sprinkhaan op schilderij van Van Gogh uit 1889

In de verflagen van een schilderij dat Vincent van Gogh in 1889 maakte, gaat het karkas van een sprinkhaan schuil. Dat heeft een Amerikaanse conservator ontdekt toen ze het werk onder een vergrootglas bekeek.

Verborgen symbolen, geheime boodschappen of subtiele verwijzingen: voor kunsthistorici is het een droom zulke tekenen in een schilderij te ontdekken. In de VS trof een conservator recent een heel ander relict aan toen ze een canvas van Vincent van Gogh onder de loep legde: verborgen tussen de verflagen ging een dode sprinkhaan schuil.

Het was conservator Mary Schafer van The Nelson-Atkins Museum of Art in Kansas City die het diertje spotte in "De olijfgaard", een doek dat Van Gogh in 1889 in de Provence schilderde. Het insect bevindt zich onderaan in het midden van het werk en is met het blote oog nauwelijks zichtbaar.

"Van Gogh werkte buiten in de elementen", zegt directeur Mary Louise Blackwell. "Net als andere kunstenaars die in openlucht werkten, kreeg hij te maken met stof, gras, bomen, vliegen en sprinkhanen."

Het museum ging nog een stap verder en nodigde paleo-entomoloog Michael S. Engel van de universiteit van Kansas uit om de sprinkhaan te onderzoeken. Hij stelde vast dat de borstholte en de buik van het insect ontbreken en dat het de omringende verf niet heeft verstoord. Dat doet vermoeden dat het al dood was toen het op het doek terechtkwam.

Rode kleuren

Hoewel de sprinkhaan een fijne eigenaardigheid is, is de ontdekking van het diertje slechts een onderdeel van een bredere en meer diepgaande analyse van "De olijfgaard" die momenteel loopt.

Zo blijkt dat Van Gogh voor rode kleuren een pigment gebruikte dat langzaam vervaagt. Dat betekent dat het kleurenpalet vandaag anders is dan toen hij het werk pas had gemaakt.

Het museum hoopt de oorspronkelijke kleuren van "De olijfgaard" op termijn te kunnen achterhalen. Het wil ook beter begrijpen welke plaats het schilderij in het oeuvre van Van Gogh bekleedt.