Maakt giftige lucht in vliegtuigen mensen ziek?

"Ik ben misselijk, draaierig, ik heb hoofdpijn... ik kan niet meer normaal nadenken". Het is één van de getuigenissen uit de reportage die Zembla (NPO) gisteren uitzond over het aerotoxische syndroom, giftige lucht aan boord van vliegtuigen die mensen ziek zou maken.  

In Nederland zouden de afgelopen jaren tientallen verhalen opgetekend zijn van piloten, stewards en stewardessen die allen min of meer dezelfde gezondheidsklachten hadden. Ze hadden hoofdpijn, braakneigingen en concentratieverlies, ziekteverschijnselen die ze zelf toeschreven aan de mogelijke aanwezigheid van giftige lucht aan boord.  Hun gezondheids­klachten kregen uiteindelijk ook een naam. Ze zouden lijden aan het aerotoxische syndroom

Airco en olie

De giftige lucht aan boord kreeg ook een oorsprong. Ze zou verspreid worden door de airco aan boord. De airco die in passagiersvliegtuigen gebruikt wordt, zuigt buitenlucht aan via de motoren. Daar kan het gebeuren dat de lucht vermengd raakt met olie van een lekkende leiding. Die olie bevat verschillende toegevoegde stoffen waaronder TCP, een chemische substantie die eerder al in verband was gebracht met kanker. De hypothese luidt dat deze stoffen het aerotoxische syndroom uitlokken.  

Oorzakelijk verband niet bewezen

Het oorzakelijke verband tussen deze stoffen en de ziekteverschijnselen is nog niet bewezen. Maar in Nederland bestaat er commotie over. Ook bij ons getuigt een voormalige stewardess vandaag in Het Laatste Nieuws over ziekteverschijnselen die haar tot vandaag parten spelen. Voor de christelijke vakbond ACV zijn de getuigenissen alvast een reden om volgende week een informatiebijeenkomst over het aerotoxische syndroom te organiseren. 

Het zou kunnen dat de mensen die getuigd hebben allergisch zijn voor bepaalde stoffen

Professor Jan Tytgat, toxicoloog KU Leuven

Professsor en toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven laat zich voorzichtig uit over de hypothese dat giftige stoffen mensen in een vliegtuig ziek zouden maken. "Van de honderdduizenden mensen die de afgelopen tientallen jaren dag in en dag uit gevlogen hebben, heeft het overgrote deel nooit gezondheids­klachten geuit. Maar er zijn natuurlijk mensen die allergisch zijn voor bepaalde stoffen. Het zou dus kunnen dat de mensen die nu getuigd hebben tot die groep behoren."    

Vliegtuigtypes

Professor Tytgat vindt het alvast de moeite waard te onderzoeken met welk type vliegtuig de mensen met gezondheidsklachten gevlogen hebben. "Sommige types hebben misschien constructiefouten, of zijn misschien onderhevig aan slijtage. In dat geval is het inderdaad best mogelijk dat er potentieel giftige stoffen in de cabine vrijkomen. En dat kan uiteraard gevaarlijk zijn."