Reporters

Meer dan 450 Zweedse actrices getuigen over seksueel misbruik

In Zweden hebben meer dan 450 actrices gezamenlijk getuigd over seksueel misbruik in de sector. In de krant Svenska Dagbladet staat een reeks geanonimiseerde getuigenissen uit de film- en theaterwereld.  

Het begon met een vraag aan enkele actrices om een gemeenschappelijke verklaring over #metoo. De groep groeide snel en honderden mensen getuigden over misbruik tijdens hun carrière. Eén van de actrices die getuigen, is Sofia Helin (foto), bij ons bekend als het hoofdpersonage Saga uit de tv-reeks "The bridge". Ook Marie Göranzon (lid van het Koninklijk Theater voor Drama in Stockholm), Lena Endre en Eva Röse getuigen.

Het doel van de getuigenissen is de grote bazen van de industrie met hun neus op de feiten drukken.  De verhalen zijn gedetailleerd, maar iedereen is anoniem gemaakt, zowel de daders als de slachtoffers. "Het is een cultuur", legt actrice Lisbeth Johansson uit. "Dit is een algemene oproep, waarbij we niemand met de vinger wijzen. De rechterlijke macht zal moeten oordelen." Het grote probleem in Zweden is, net zoals in andere landen, dat er veel te lang gezwegen is in de sector, zeggen de actrices. "Mannen wordt de hand boven het hoofd gehouden, ongeacht waar ze hun collega's aan blootstellen."

Een actrice getuigt. "Het was mijn eerste job. In de lift van een groot theater werd ik door een medespeler tegen de muur geduwd. Hij beval me om mee te komen naar zijn kleedkamer, anders kon ik mijn carrière wel vergeten. Een andere keer werd ik het toilet in getrokken in een chic restaurant en werd ik aangerand door een mede-acteur."

Een andere actrice kreeg van een collega de vraag of hij haar rug moest masseren toen ze tussen de repetities door lag te rusten. "Ik wilde neen zeggen, maar kon het niet. Hij begon uiteindelijk te masturberen en kwam klaar op mijn rug. Toen stond hij op en ging weg. Voor het stuk die avond begon, nam hij mijn arm beet. Hij zei dat het "leuk" geweest was en dat het "ons geheim" was."

Actrices eisen nultolerantie voor seksuele uitbuiting en geweld

De actrices benadrukken dat ze ontgoocheld zijn dat regisseurs, producenten, productiebedrijven, theaterregisseurs en politici er niet in geslaagd zijn om ervoor te zorgen dat niemand wordt blootgesteld aan seksueel geweld op de werkplek. Samen eisen ze nultolerantie voor seksuele uitbuiting en geweld. Ze vragen ook dat werkgevers stoppen met het beschermen van mannen die zich hier schuldig aan maken. Daarnaast vragen ze aan het gerecht om zijn werk te doen.

Na het verschijnen van het artikel deelden gisteravond nog andere actrices hun ervaringen op sociale media. Onder de hashtag "breek de stilte" postten ze afbeeldingen op een zwarte achtergrond met een witte tekst. Vaak staat er gewoon: "We weten wie jullie zijn".  

Meest gelezen