Videospeler inladen...

Seksueel overschrijdend gedrag in sportclubs: "Judofederatie gaat amateuristisch om met meldingen"

Aangifte doen van seksueel overschrijdend gedrag in de sport is niet altijd gemakkelijk. Dat ondervond Annelies. Zij werd slachtoffer van misbruik in haar judoclub. Vandaag probeerde ze online aangifte te doen, maar dat verliep niet zoals ze had verwacht. Het maakt haar boos dat slachtoffers de dag van vandaag niet veilig, anoniem en beschermd aangifte kunnen doen.

Annelies was samen met een vriendin lid van de plaatselijke judoclub. In haar tienerjaren werd ze het slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag. Een trainer begluurde haar, raakte haar ongewenst aan en deed haar fysiek pijn. Zij en haar vriendin zijn toen samen opgestapt, maar hadden de moed niet om verdere stappen te ondernemen. Tot nu.

Annelies heeft de Pano-uitzending van gisteren bekeken waarin jonge vrouwen getuigden over het misbruik dat ze meemaakten in hun sportclub. Ze keek niet helemaal, want getuigenissen zijn voor haar erg confronterend.

Annelies heeft zich ook al die jaren schuldig gevoeld omdat ze nooit een melding heeft gedaan. “Telkens ik een getuigenis hoor of zie, denk ik dat ik het veel vroeger had moeten zeggen. Dan was het misschien vroeger gestopt en hadden niet zoveel meisjes, vrouwen en zelfs jongens dit moeten meemaken. Ik merkte ook dat die persoon nu nog steeds met kinderen werkt en zelf een belangrijke positie heeft binnen de club”.

Annelies heeft nu wel de moed gevonden om te getuigen en om wat haar overkomen is te melden. Maar die melding verliep niet zoals ze het zelf had verwacht.

De contactpersoon verzekerde me dat ik discreet, veilig en anoniem een klacht kon formuleren

Annelies

“Vanochtend nam ik contact op met BLOSO”, zegt Annelies. “Via een contactpersoon voor seksueel misbruik werd ik doorverwezen naar de website van de Vlaamse Judofederatie, waar ik een link vond om meldingen over seksueel misbruik te doen. De contactpersoon bij BLOSO verzekerde me dat ik discreet, veilig en anoniem een klacht kon formuleren”.

Wat ze ook deed. Annelies stuurde een mail en ondertekende alleen met haar naam. Geen andere gegevens. Alleen werkte de link niet helemaal zoals die zou moeten. Haar klacht kwam niet terecht bij de judofederatie maar bij iemand van de zwemfederatie.

Een half uur later kreeg Annelies een mail terug. Eén die naar alle waarschijnlijkheid niet voor haar bestemd was, maar ze stond wel in cc. “De mail bevatte al mijn persoonlijke gegevens: naam, adres, de plaats waar ik werk”. Ze hadden blijkbaar al onderzoek gedaan naar wie Annelies is want in haar meldingsmail stond alleen haar naam.

“Het was een klap in het gezicht. Ik ging er van uit in alle discretie een melding te kunnen doen, maar het tegenovergestelde was waar”, zegt Annelies. Ze contacteerde de betrokken persoon. “Die vrouw gaf toe dat ze de mail met al mijn gegevens naar een aantal directieleden had doorgemaild. Ze geloofde ook niet dat de link op de website verkeerd was. Ik heb haar zelf naar de link laten surfen zodat ze het merkte. Ondertussen is de link aangepast”.

Het geeft een vals gevoel van veiligheid, van beschermd te zijn

Annelies

Annelies heeft haar aangifte gedaan, maar blijft wel met een wrang gevoel achter. “Niet bij de juiste persoon terecht komen, persoonlijke gegevens die naar zovelen worden doorgestuurd. Het maakt me boos dat dit soort dingen nog kunnen gebeuren de dag van vandaag. Het geeft een vals gevoel van veiligheid, van beschermd te zijn”.

Volgens de Vlaamse Judofederatie is er iets technisch misgegaan met de behandeling van de klacht. Ondertussen is dat hersteld, meldt de Vlaamse Judofederatie.

Meest gelezen